KADA ĆE STATI KIŠA KOJA JE NAPRAVILA HAOS? Direktor RHMZ otkriva šta nas čeka narednih dana - Od utorka i orkanski vetrovi

Novosti online

20. 11. 2022. u 18:44

NAKON što su danas obilne padavine napravile haos u Prijepolju i Novom Pazaru, u dva mesta proglašena je i vanredna situacija. Svi su u pripravnosti, čeka se da li će vodostaji rasti i sprema se odbrana od poplava u nekim mestima. Za to vreme svi se pitaju kada će kiša konačno stati.

КАДА ЋЕ СТАТИ КИША КОЈА ЈЕ НАПРАВИЛА ХАОС? Директор РХМЗ открива шта нас чека наредних дана - Од уторка и оркански ветрови

Foto: Tanjug

Prof. dr Jugoslav Nikolić, dipl. met., direktor RHMZ kaže da će se danas do kraja dana zadržati oblačno vreme, sa kišom.

- Najviše padavina očekuje se u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji - dodatnih 15 do 30 mm za 12 h, lokalno i više. Na zapadu zemlje, na području Beograda i na jugu Banata prognozirana je količina od 5 do 15 mm za 12 h, dok će najmanje padavina biti u Bačkoj i na severu Banata (< 1 mm za 12 h) - kaže Nikolić i dodaje da se na području Zlatiborskog, Raškog i Moravičkog okruga, gde je prethodne noći bilo najviše padavina prognozira se dodatnih 15 do 20 mm kiše. Navodi da tokom dana na snazi ostaju žuti i narandžasti meteoalarm.

- U toku noći (20/21. 11. 2022.) očekuje se prelazak kiše u sneg, prvo u planinskim predelima jugozapadne Srbije, a zatim i u višim delovima Homolja na istoku. U drugom delu noći i sutra ujutro u planinskim predelima na tom području mestimično stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 15 cm - kaže Nikolić.

Nikolić kaže da se u ponedeljak na području Srbije očekuje manja količina padavina.

- Na istoku i jugoistoku Srbije na snazi će biti žuti meteoalarm (20 mm za 12 h) usled padavina koje se očekuju u toku noći, kao i sutra ujutro, dok će intenzitet kiše u toku dana značajno oslabiti. U ostalim krajevima zemlje očekivana je količina od 5 do 10 mm, a samo na severozapadu Srbije < 1 mm.

Direktor RHMZ-a kaže da će u utorak i sredu i dalje biti padavina na području Srbije, ali da će biti povremene i lokalne uz znatno manju količinu u odnosu na prethodni period.

- Istovremeno će početi da duva jak i olujni južni i jugoistočni vetar (košava), koji će na jugu Banata dostizati udare orkanske jačine.

On ističe da je upozorenje na veliku količinu padavina koju je RHMZ očekivao u periodu od 18. do 21. 11. 2022. na području Srbije izdato još u četvrtak, 17. 11. 2022.

Direktor RHMZ otkriva kakva je hidrološka situacija bila danas posle 12 satI.

- Vodostaj na Ibru kod hidrološke stanice Raška je u većem porastu i u 12 časova je iznosio 405 cm ,što je 50 cm ispod granice redovne odbrane od poplava. U naredna 24 časa očekuje se da vodostaj dostigne i prevaziđe granicu redovne odbrane, s obzirom da se u južnim krajevima zemlje očekuje još 30 mm kiše za 12 sati. Na ovom području su moguća manja lokalna izlivanja bujičnih vodotokova. Na Limu, kod hidrološke stanice Prijepolje, vodostaj je u većem porastu, u 12 sati je iznosio 225 cm i nalazi se na nivou granice redovne odbrane od poplava. Vodostaj će u narednih 12 sati dostići granicu vanredne odbrane od poplava. Na ovom području su moguća lokalna izlivanja bujičnih vodotokova.

(Kurir)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...