PONOSNA SAM NA 12 BRAĆE I SESTARA: Anđelija Stanojković iz Sušića kod Štrpca bila gost grada Zrenjanina

B. Grujić

30. 08. 2022. u 07:55

OD nekoliko stotina stanovnika sela Sušiće, kod Štrpca, podno Šar-planine, njih 15 su članovi domaćinstva porodice Stanojković, Ljiljane (48) i Radovana (65) sa njihovo 13 dece.

ПОНОСНА САМ НА 12 БРАЋЕ И СЕСТАРА: Анђелија Станојковић из Сушића код Штрпца била гост града Зрењанина

, Anđelija sa Simom Salapuromgradonačelnikom Zrenjanina, Foto Grad Zrenjanin

Jedna od mlađih, među sedam sestara i šestoro braće je Anđelija (13), koja je s vršnjacima i decom s Kosova i Metohije bila gost grada Zrenjanina i Crvenog krsta. Da su se tokom četvorodnevne posete bratskom Zrenjaninu i jednodnevne Novom Sadu lepo proveli, potvrdila je Anđelija, brižljivo čuvajući papiriće s brojevima telefona drugarica i drugara, koje je upoznala u Vojvodini.

- Lepo mi je bilo protekla četiri dana. Posetili smo biblioteku, Muzej, bili smo u sportskoj dvorani i gradu Novom Sadu - priča Anđelija, vidno uzbuđena, pomalo zbunjena i s tremom, jer, kako kaže, nikada do sada nije pričala ništa za novine.

Uz iskreno dečje priznanje da se, iako se lepo družila i upoznala vršnjake iz Zrenjanina i volontere u Crvenom krstu iz ovog grada, zaželela rodnog kraja i porodice, Anđelija se užurbano pakovala i pažljivo vodila računa da nešto, što je njeno, slučajno ne zaboravi.

- Nosim kući zaista lepe utiske i doći ću sigurno ponovo - dodala je.

Ispričala nam je i da uz majku Ljiljanu i oca Radovana, njenu porodicu čine njene sestre Anica, Zorica, Andrijana, Natalija, Katarina, Anđelija i najmlađa Tatjana, dok mušku čeljad predvodi najstariji brat Jovica, pa Nenad, Darko, Andreja, Jug Bogdan i Jovan.

- Ponosna sam zato što imam 12 braće i sestara. Tu je i mamina mama, baba Stojanka, koja živi u svojoj kući, ali je često sa nama. A, kada dođu i deca moje tri udate sestre i tri oženjena brata, bude nas pod istim krovom više od 25, ali nam je lepo. Složni smo - nastavlja Anđelija, uz izvinjenje što u telefonu nema zajedničku sliku sa svom braćom i sestrama.

Stanojkovići s devetoro dece 2019. Foto D. Zečević

Anđelijin tata Radovan, kako nam je ispričala ova divna devojčica, sa sinovima obrađuje zemlju. Ima dva traktora i često je u polju, dok je mama Ljiljana uglavnom kod kuće i vodi brigu o deci i kući.

- Trudim se, kao i ostale moje sestre, da joj pomognem, naročito sada kad nema škole - nastavila je Anđelija, koja se sprema da prekosutra krene u sedmi razred osnovne škole u selu Donje Bitinje.

Mada joj je škola na prvom mestu, ova skromna i veoma tiha devojčica iz Kosovskog Pomoravlja kaže da se ne stidi da i ocu pomogne kad radi u polju i kod kuće u dvorištu, ali da joj i pored toga ostane vremena za igru i bezbrižno detinjstvo i pored složene bezbednosne situacije na KiM.

- Kod nas u selu je mirno, svi se lepo slažemo i živimo kao velika porodica - rekla nam je Anđelije ulazeći u autobus kojim je otputovala u Sušiće.

Mališani s KiM u zrenjaninskoj Gradskoj kući, Foto Grad Zrenjanin

ŠKOLSKI AUTOBUS

IDE nas više iz Sušića u školu u Donje Bitinje. Svima nam je mnogo važno što do učionica ne pešačimo, jer nas svakodnevno dovozi i odvozi autobus - kaže Anđelija i otkriva nam želju da upiše srednju ekonomsku školu i kasnije da studira ekonomiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo