SVETINJA POD KATANCEM SEĆA NA SRBE: "Novosti" u Velikom Trnovcu, gde će glasanjem u četvrtak pokušati da se stavi tačka na Republičke izbore

J. S.

26. 06. 2022. u 11:30

SELO Veliki Trnovac naseljava isključivo albanski živalj. Za razliku od ostalih sela i zaselaka u ovom kraju u ovo se evidentno ulagalo, asfaltirane su ulice, uređene kuće čiji stanovnici uglavnem rade u inostranstvu...

СВЕТИЊА ПОД КАТАНЦЕМ  СЕЋА НА СРБЕ: Новости у Великом Трновцу, где ће гласањем у четвртак покушати да се стави тачка на Републичке изборе

Zapušten hram u Trnovcu posle odlaska vernika nagriza zub vremena, Foto J. S.

Tu su i impozantne džamije i samo jedna skromna crkva pod katancem, koja služi kao podsetnik da su nekada u ovom kraju živeli i Srbi. Crkva Kralj Konstantin i Carica Jelena otvara se jednom godišnje 3. juna, kada se na ovaj praznik seče kolač i služi liturgija.

Do šezdesetih godina prošlog veka, kada je u ovim krajevima još bilo srpskog življa, crkve su obnavljane. Odlaskom vernika one postaju zapuštene i nagriza ih zub vremena.

U Eparhiji vranjskoj kažu da podaci o godini izgradnje Crkve svetih cara Konstantina i carice Jelene u selu Veliki Trnovac nisu sačuvani, ali se zna da je postojala još u vreme Nemanjića, kao metoh manastira Hilandara.

Prvobitna crkva postojala je sve do srpsko-turskog rata 1878. godine kada je, zbog odluke Berlinskog kongresa da ovaj prostor ostane na teritoriji Osmanskog carstva, potpuno srušena. Obnovljena je u periodu od 1936. do 1937. godine.

Foto J. S.

Crkva je bila izložena razaranju i uništavanju i tokom Drugog svetskog rata. Obnovljena je 1990. godine, ali je zbog borbi u Kopnenoj zoni bezbednosti 1999-2000. godine ponovo devastirana, da bi 2001. i 2002. godine bila ponovo obnovljena, a onda se dvadeset godina nije ništa radilo na objektu.

U četvrtak, 30. juna, inače, biće ponovljeno glasanje na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu. RIK je saopštio da će se glasački listići štampati u 1.089 primeraka, koliko ima utvrđenih birača na tom izbornom mestu.

Na ovom biračkom mestu u Osnovnoj školi "Muharem Kadriju" parlamentarni izbori trebalo je da se održe četvrti put, pošto je Upravni sud usvojio žalbu Koalicije Albanaca Doline Šaipa Kamberija na nepravilnosti tokom izbornog procesa 27. maja.

Od ponovljenih izbora na ovom biračkom mestu u Velikom Trnovcu kod Bujanovca zavisi kada će biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila.

Džamije Islamske bogomolje paraju nebo, Foto J. S.

NESUGLASICE

NA mestu u Osnovnoj školi "Muharem Kadriju" u četvrtak 23. juna nije održano ponovljeno glasanje za parlamentarne izbore zbog nesuglasica među članovima odbora. Kasnije je stigla i dojava o postavljenoj bombi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna