UMESTO ČETKICOM OSLIKAVA STAKLOM: Milosav Ivanović (72) kao mladić nije želeo da nastavi porodičnu stolarsku tradiciju

Z. GLIGORIJEVIĆ

21. 04. 2023. u 07:00

IAKO je u penziji već pet godina, slikar Milosav Ivanović Baja (72), jedan od zavičajnih slikara despotovačke opštine koji je ostavio dubok trag, i dalje stvara umetnička dela i učestvuje na brojnim likovnim kolonijama.

УМЕСТО ЧЕТКИЦОМ  ОСЛИКАВА СТАКЛОМ: Милосав Ивановић (72) као младић није желео да настави породичну столарску традицију

Foto:Z.Gligorijević

Pored toga, pomaže prilikom organizovanja Olimpijade "Treće doba", a sa članovima svoje familije izrađuje nameštaj. Vredni Despotovčanin počeo je da slika pejzaže još u osnovnoj školi, doduše vodenim bojicama i temperom. I dan-danas radi isključivo pejzaže, jer tako iskazuje svoju kreativnost, dok, kako sam kaže, objekti i portreti moraju da budu verni originalu. Specifičan je po tome što slika staklom, a ne četkicom. Toj tehnici ga je naučio nastavnik likovnog, akademski slikar Miroljub Obradović Mob, koji je i otkrio njegov talenat. Tehniku je kasnije usavršavao čitajući literaturu poznatih likovnih umetnika.

- Nanosim boju kao kad se malteriše. Originalan sam po tome što slikam brzo. Na likovnim kolonijama radim po pet slika odjednom. Ne prepuštam se da me ponese platno, već u glavi imam kako će pejzaž da izgleda. Ono što je tipično za mene je i to što nikada nemam slike. Poklanjam ih prijateljima. Retko ih prodajem. Kada neko ne može da mi plati koliko tražim, ja mu poklonim. Sačuvao sam samo slike koje sam radio šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kojima sam ukrasio svoj dom - kaže Baja.

Žao mu je što mu roditelji nisu dozvolili da upiše Srednju umetničku školu u Nišu, jer su želeli da nastavi porodičnu stolarsku tradiciju. Pošto nije želeo da bude stolar, završio je za elektrozavarivača, radio u despotovačkim firmama, Ipak je "ispekao" stolarski zanat, a 15 godina je u Švajcarskoj radio kao kranista.

- I tamo sam slikao pejzaže. Organizovali su mi izložbu u galeriji kraj Bodenskog jezera. Svih 16 dela bilo je prodato pre nego što je izložba otvorena. Švajcarci nisu mogli da veruju da kranista ume da slika. Moj gazda je iz kataloga odmah kupio dve slike - s osmehom priča Baja.

Humanost

PORED toga što slike poklanja prijateljima i ljubiteljima umetnosti koji nemaju para da kupe sliku, Baja slike poklanja i u drugim prilikama. Kada su meštani Milive, njegovog rodnog sela, i Udruženje likovnih stvaraoca "Manasija" iz Despotovca sakupljali novac da otkupe dva hektara crkvenog imanja pored seoske crkve, Baja je poklonio četiri slike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!