FELJTON - VATIKAN NEPRIJATELJ SLOBODNOG ZIDARSTVA: Katolička crkva je oduvek bila surevnjiva na snagu masonstva

Slobodan Kljakić

21. 08. 2022. u 18:00

DOGAĐAJI u Kraljevini SHS privukli su i pažnju masona iz Amerike, o čemu svedoči kratko obaveštenje objavljeno na stranicama ,,Politike" 18. oktobra 1928. godine: "U Beograd je preksinoć stigao gospodin Džon Kauls, Amerikanac, komander Velike Južne Masonske Jurisdikcije u Severnoj Americi.

ФЕЉТОН - ВАТИКАН НЕПРИЈАТЕЉ СЛОБОДНОГ ЗИДАРСТВА: Католичка црква је одувек била суревњива на снагу масонства

Prsten je jedan od simbola slobodnih zidara, Foto "Vikipedija"

Gospodin Kauls je jedan od najviđenijih slobodnih zidara Amerike, čije lože broje na tri miliona članova. Severna Amerika je podeljena u dve slobodnozidarske jurisdikcije, severnu i južnu. Južna se sastoji iz saveza četrdeset i devet velikih loža. Na čelu toga južnog saveza je gospodin Kauls. Po želji svojih loža on je došao k nama sa naročitim pismom, a u cilju da dovede u što tešnju vezu našu i američku masoneriju i da utvrdi prijateljske odnose.

Preksinoć se g. Kauls sastao sa našim masonima. Posle sastanka bio mu je priređen banket. Juče je obišao naše humane ustanove. Zavod za gluvonemu decu, Materinsko udruženje, Invalidski zavod u Zemunu i Etnografski muzej.

Danas g. Kauls putuje iz Beograda noseći sobom najlepše uspomene sa svoga kratkoga bavljenja među nama."

MADA je poseta vodećeg masona iz SAD trajala kratko, ne treba sumnjati da je bilo dovoljno vremena da se Kauls u razgovorima sa srpskim i jugoslovenskim slobodnim zidarima podrobno obavesti o političkoj situaciji u zemlji i o stanju u redovima ovdašnje masonerije, na čijoj diskreditaciji su otvoreno počeli da deluju klerikalni katolički krugovi.

Prepoznaje se to iz pisanja ljubljanskog lista "Slovenec" u kome je upravo 18. oktobra objavljena vest da zagrebačke "framasonske lože" vrlo agilno rade na tome da se pomenuta, u Hrvatskoj pre nepunih godinu dana stvorena Seljačko- demokratska koalicija, stavi "na republikansko stanovište". Objavljivanje ove vesti u vreme posete Džona Kaulsa Beogradu svakako nije bilo slučajno, pošto je s toj posetom nesumnjivo bio upoznat tadašnji ministar unutrašnjih dela, katolički pop, klerikalac Anton Korošec, čiji se uticaj pogotovo u Sloveniji snažno osećao.

POVODOM tvrdnje iznete u listu "Slovenec", oglasila se "Politika" 23. oktobra, tekstom "Jugoslovenska Masonerija i današnje smušene političke prilike", u kome je prenet stav Velike Lože "Jugoslavija", "jedine i najviše vlast svih slobodnozidarskih loža u našoj zemlji". U ovom podužem oglašavanju navedeno je sledeće: "Vest "Slovenca" o mešanju masonerije u unutrašnju politiku apsolutno je netačna. U masoneriji je apsolutno isključena unutrašnja politika. I ne samo da je isključena u krupnijem vidu, nego i u najsitnijem i najpovršnijem. Pitanje o obliku državne uprave je jedno od najkrupnijih.

Masonerija ne samo što nema potrebe da se u to pitanje meša nego joj je to čak zabranjeno njenim statutima. I svaki mason, pri svome stupanju u red slobodnih zidara, dužan je da da pismenu obavezu i položi zakletvu da će poštovati postojeće državne zakone i oblik državne vladavine.

Prema tome iluzorno je i misliti da Lože, kako to navodi 'Slovenec', kao institucije, nagone jednu političku stranku da se opredeli za ovu ili onu vrstu državnoga oblika.

PRIJATELjI masonerije znaju njene ciljeve. Neprijatelji masoneriju znaju još bolje. Oni do krajnjih detalja poznaju i smerove i rad masonerije i tačno znaju da je u stvari sve drugojače nego što oni o masoneriji govore i pišu. Pa ipak neprijatelji masonerije stalno operišu izmišljenim podacima, da bi joj naškodili. Na čelu tih neprijatelja stoji Rim sa katoličkom crkvom. Zašto?"

"Sigurno ne zato - čitamo dalje u ovom obraćanju - što je masonerija protivnica crkve, jer je Slobodno Zidarstvo u intencijama Hristovoga učenja. Bivalo je čak i katoličkih biskupa koji su bili slobodni zidari. Ali masonerija je jedna ogromna, dobro organizovana i jako rasprostranjena instuticija. A katolička crkva je surevnjiva na tu snagu masonstva, koje je u istini jedan od najkorisnijih pomagača svake prave i istinske crkve i koje bi svaka crkva trebalo, ako ne da podupire ono bar da tolerira.

Simptomatično je to da je ta vest u 'Slovencu' izašla baš u ovo vreme kad je u svetu krenuta opšta hajka na masoneriju. Da ne govorimo o onome što se danas u tom pogledu dešava u Italiji i u Mađarskoj, ali da navedemo da se baš danas na sličan način vodi kampanja protivu masonerije u Švajcarskoj, u Španiji, u Francuskoj, u Meksiku. Danas je i Ludendorf krenuo kampanju kroz svoje brošure. Čak se i u Bugarskoj počelo da podmeće masoneriji ono što ona ne radi. I Velika loža Bugarska bila je prinuđena da u listu 'Mir' od 17. oktobra ove godine odštampa jednu opširnu izjavu kojom se ograđuje od tih podmetanja, navodeći da ona dolaze iz istoga izvora iz koga i sva ostala u svima drugim državama sveta."

U OBJAVI Velike lože "Jugoslavija" dalje se navedi: "Što se tiče podmetanja našoj, jugoslovenskoj masoneriji ona su učinjena sa naročitim, i mora se priznati, vrlo umešno čak duhovito sračunatim planom. Zgodno je izabrano i vreme i mesto. Reći za masoneriju da je ona republikanska znači kazati da se ona bori protivu današnjeg državnoga uređenja. A to dalje znači nabaciti na nju optužbu po kojoj bi prema njoj mogle da se preduzmu naročite mere po zakonu o zaštiti države. Naša masonerija ide čistim i svetlim putevima koji su vrlo dobro poznati masonima celog sveta. Sa te strane sva podmetanja su sitna i slaba, nemoćna. Ne treba smetnuti sa uma da je masonerija imala ogromnoga korisnoga udela u stvaranju naše države, u njenome oslobođenju, pa i za vreme poslednjih velikih ratova. Sumnje nema da će o tome, u svoje vreme, dati reč bespristrasni istoričari", navela je na koncu svog obraćanja Velika Loža "Jugoslavija".

Otuda je već 23. marta 1929, u Novom Sadu, počela rad masonska Velika skupština, uz učešće više od sto delegata iz svih loža. Ovom događaju beogradska "Politika" je posvetila dužnu pažnju, izveštavajući da je u jutarnjim satima 24. marta skupština radila u prostorijama novosadske lože "Stratimirović", uz napomenu da "u prostorije u kojima se drži skupština nije dozvoljen pristup nikome ko nije slodni zidar". Zbog toga je novinski reporter "bio prinuđen" da se obrati "jednom najpoznatijem slobodnom zidaru" koga je zamolio za "obaveštenja o onome što se na skupštini rešavalo".

NISU TAJNA ORGANIZACIJA

U TOKU rada Velike skupštine u Novom Sadu masoni su se oglasili: "Slobodno zidarstvo je zatvorena, ali ne i tajna organizacija. U našoj zemlji i u inostranstvu smatra se da je slobodnozidarstvo tajna organizacija. Međutim, to nije tačno, a da nije tačno najbolje je to što su naši statuti potvrđeni kod vlasti kao i statuti svih ostalih udruženja koja u zemlji postoje. Slobodni zidari zaista rade u jednom intimnom zatvorenom krugu. Ovo je sasvim prirodno, jer kad bi i slobodno zidarstvo radilo otvoreno i javno ono ne bi bilo ništa drugo do jedno sasvim obično društvo izloženo svima onim neželjenim potresima kojima su izložena sva ostala društva koja u zemlji rade otvoreno i javno. A slobodnom zidarstvu je cilj da na miru, bez galame i spoljnih potresa radi na svima pitanjima."

SUTRA: KRALj ALEKSANDAR BRANI JEDINSTVO JUGOSLAVIJE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!