CRVENA, ZELENA, ŽUTA - KOJA JABUKA JE NAJZDRAVIJA: Stručnjaci dali odgovor
"JABUKA na dan i doktor nije potreban" je rečenica koju često čujemo, ali da li je ovo voće baš tako zdravo i koja sorta, odnosno koja boja jabuke je najzdravija?
 
                                                                                    Foto: Z. Jovanović
Jabuke su hranljivo i zdravo voće koje je dostupo preko cele godine, a koriste se i u raznovrsnim jelima, od svežih salata i sokova do kolača i džemova. Zdrave su i nutritivno veoma bogate, što ih čini važnim delom uravnotežene ishrane, a možemo birati crvene, zelene, žute. Ipak, koje su one najzdravije?
-Što se tiče boje, jabuke mogu da variraju od zelene (greni smit), žute (zlatni delišes), do crvene (gala, pink lejdi, jonagold), a često ima i mešavine boja. Dolaze u brojnim vrstama i bojama, ali kada je u pitanju ishrana, razlika između sorti jabuka je generalno minimalna, kaže Keli Springer, dijetetičar, a piše Njujork post.
Nutritivni sadržaj može blago varirati u zavisnosti od vrste jabuke i sredine u kojoj se uzgaja, napominju stručnjaci:
-Jabuke sa crvenom korom, često imaju veći nivo antioksidanata u poređenju sa onima sa svetlijom korom. Svakako treba imati u vidu da su jabuke odličan izvor dijetetskih vlakana, vitamina i antioksidanata, napominje dijetetičar.
Iako nema velike razlike u jabukama u odnosu na njihovu boju, različite sorte ovog voća mogu zadovoljiti različite nutritivne potrebe.
ŠTITE OD OZBILjNIH BOLESTI
Zelene jabuke imaju manje šećera i mnogo vlakana, pa se smatraju dobrim izbor za one koji prate svoj unos šećera. Ali, bez obzira na vrstu jabuke brojne su zdravstvene koristi ovog sočnog voća:
-Jabuke mogu pomoći u zaštiti od ozbiljnih bolesti, uključujući, dijabetes, rak i još mnogo toga. Pomenute crvene pomažu u smanjenju upale u telu. Na primer, zelene jabuke dobijaju boju od hlorofila, antioksidansa. Žute jabuke imaju karotenoide, značajne za smanjenje rizika od karcinoma i bolesti očiju, naglasila je Dijana Lindzi-Adler nutricionista.
Jabuke su takođe preporučljive za zdravlje creva i srca:
-Pektin u jabukama je prebiotik, koji obezbeđuje hranu za prijateljske crevne bakterije. Nutritivni sadržaj jabuka takođe pomaže u održavanju krvnog pritiska na zdravom nivou. Osim toga, kalijum pomaže u opuštanju krvnih sudova, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih komplikacija povezanih sa visokim krvnim pritiskom, pojašnjava Springer.
UVEK SA KOROM
Ukoliko imate dilemu da li da jedete jabuku sa korom ili da je ogulite, stručnjaci preporučuju da je ipak konzumirate celu, kako biste uživali u njenim prednostima, ali naravno da je pre toga dobro operete.
(rt.rs)
BONUS VIDEO - PIJAN VOZIO 200 NA SAT PO SURČINU: Presretači zaustavili džip kanadskih tablica
Preporučujemo
 
                    
                    HOROR KOD AUSTRALIJSKOG OSTRVA: Ajkula napala i usmrtila maloletnicu
03. 02. 2025. u 22:00
 
                    
                    LjUBAV, INSTAGRAM I "ZDRAVE" ČOKOLADICE: Pet iznenađujućih uzroka gojaznosti
02. 02. 2025. u 00:47
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                             
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)