RUZMARIN I ĐUMBIR UMESTO SOLI: Sedam načina da zdravim namirnicama poboljšate ukus hrane (FOTO)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 05. 2024. u 16:00

ODAVNO je poznato da previše soli u ishrani može da uzrokuje skok pritiska i da obolelima odmaže u regulaciji hipertenzije. Najnovija istraživanja pokazuju da je previše slane hrane pogubno i za imunitet.

РУЗМАРИН И ЂУМБИР УМЕСТО СОЛИ: Седам начина да здравим намирницама побољшате укус хране (ФОТО)

Foto Shutterstock

U studiji Instituta za biomedicinu u Berlinu tim naučnika je ispitao metabolizam imunih ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli. Utvrdili su da so, jedinjenje koje se sastoji uglavnom od natrijum-hlorida, utiče na imunitet remeteći tzv. respiratorni lanac, uzrokujući da ćelije proizvode manje adenozin trifosfata (ATP) univerzalnog goriva koje pokreće ćelije, osigurava energiju za mišiće i regulaciju metabolizma. Dakle, ako visoki nivoi soli u telu uzrokuju slabiju proizvodnju ATP, to može da utiče na sazrevanje ćelija imuniteta i njihovu funkciju.

Ako se, pak, takav važan ćelijski mehanizam poremeti na duže vreme to može da ima jako negativan uticaj na imunitet u svakom smislu, počevši od zaštite od virusa i bakterija. Takođe, povećan je rizik od razvoja upalnih bolesti krvnih sudova i zglobova, kao i autoimunih bolesti.

Foto: Free Images Pixabay

Zato stručnjaci još jednom preporučuju da se dnevni unos soli svakako smanji na manje od šest grama. U tu gramažu svakako treba uračunati i so koja se skriva u prerađenim namirnicama.

Stručnjaci za ishranu savetuju da se so zameni zdravijim opcijama, jer to može da smanji učestalost hipertenzije i drugih poremećaja zdravlja. Ljudi koji su koristili zamenu za so imali su 40 odsto nižu verovatnoću da imaju hipertenziju u poređenju sa onima koji su koristili običnu so.

Evo koje namirnice mogu da poboljšaju ukus hrani, a nisu so:

Foto Shutterstock

Beli luk

Beli luk je oštar začin koji pojačava ukus bez povećanja sadržaja natrijuma. Možete smanjiti količinu soli i udvostručiti količinu belog luka u receptima za sosove od paradajza i marinade. Beli luk takođe daje odličan ukus supama i pomfritu. Ovo povrće ima i brojne zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da jedinjenja belog luka mogu da ojačaju imunitet, snize krvni pritisak i unaprede zdravlje mozga.

Dimljena paprika

Pikantni ukus dimljene paprike prati tamnocrvena boja. Dodajte je u meso, variva i sosove. Ovaj začin ima i nekoliko zdravstvenih prednosti. Studije navode da jedinjenje paprike - kapsaicin, koje neke vrste paprike čine ljutim, može zaustaviti rast ćelija raka.

 

Foto Shutterstock

Ruzmarin

Ruzmarin je popularna biljka koja se često koristi kao dodatak uljima za umakanje. Razmislite o dodavanju svežeg ili sušenog ruzmarina u supe, variva i pečenje, kao i pečeno povrće, prelive, sosove i hleb.

Foto: Pixabay

Mleveni crni biber

So i biber su klasičan kulinarski duo. Ipak, ako želite da smanjite količinu soli, jednostavno posegnite za mlinom za biber. Crni biber je dobar dodatak, oštar začin koji pojačava ukus bez povećanja soli supama, pečenom mesu, testeninama i drugim slanim jelima. Osim toga, crni biber može smanjiti upalu koja je povezana sa hroničnim bolestima kao što su bolesti srca i rak. Takođe, možete probati i beli biber ili mešavine bibera u zrnu.

Foto Pixabay free images

Osušeni luk ili luk u prahu

Попут бибера, лук је оштар зачин који појачава укус без употребе соли. Поред белог лука, црни лук нуди појачање укуса скоро сваком укусном рецепту. Конкретно, сушени лук или црни лук у праху су моћнији од свежег лука и могу заменити со у помфриту, супама, чорбама, умацима и салатама.

Foto Shutterstock

Đumbir

Svojim oštrim, ljutkastim ukusom, đumbir može zameniti so u mnogim jelima. Možete mešati sveže seckani koren đumbira ili sušeni đumbir u pomfrit, sosove, marinade, napitke i supe. Štaviše, ovaj koren se vekovima koristio u medicinske svrhe. Ima antiinflamatorne efekte i može, između ostalog, pomoći kod bolova u mišićima.

Foto: Shutterstock

Balzamiko sirće

Balzamiko sirće ima oštar, kiselkast ukus sa primesama slatkoće. Takođe, ističe prirodne ukuse hrane, minimizirajući potrebu za solju. Koristite balzamiko sirće u prelivima za salate, supe, variva i marinade za meso i ribu. Ako ga kuvate u loncu na laganoj vatri, dobijate još ukusniji sirup koji možete preliti preko svežeg paradajza.

BONUS VIDEO - TOP PET SUPER LEKOVITIH BILjAKA: Momčilo Antonijević gost podkasta „Dr Novosti“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)