OPREZ AKO SE BAVITE NEKOM OD OVIH PROFESIJA: Degenerativne promene prvo zahvataju hrskavicu, pa stradaju kolena

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

22. 01. 2024. u 07:30

FIZIČKI radnici, čistači, zidari, ali i oni koji vode brigu o domaćinstvu imaju veće šanse da obole od osteoartritisa kolena.

ОПРЕЗ АКО СЕ БАВИТЕ НЕКОМ ОД ОВИХ ПРОФЕСИЈА:  Дегенеративне промене прво захватају хрскавицу, па страдају колена

Foto Shutterstock

Novo istraživanje koje dolazi sa Univerziteta u Sidneju ukazuje na poslove i fizičke aktivnosti koje značajno podižu šanse za razvoj osteoatritisa kolena. Studija je objavljena ove godine, u naučnom časopisu Arthritis Care and Research, a predstavlja najveću analizu podataka o povezanosti ove bolesti zglobova i određenih profesija koja je do sada urađena.

Osteoartritis je najučestalije oboljenje zglobova koje se javlja, a nastaje usled mehaničkog opterećenja i trošenja samih zglobova. Degenerativne promene prvo zahvataju hrskavicu, a vremenom koštano i okolno meko tkivo. Gubitak hrskavice uzrokuje trljanje kosti jednu o drugu, pri čemu se javlja bol.

Od ovog degenerativnog oboljenja zglobova pretežno obolevaju starije osobe, ali zabeleženi su slučajevi i kod mladih. Podjednako je pogođen muški i ženski pol, mada su žene posle 55. godine izloženije nešto većem riziku. Ukoliko se ne leči i zahvati zglobove kolena i/ili kuka, može ograničiti ili čak onemogućiti kretanje i radnu sposobnost.

U pomenutom istraživanju izvršen je pregled i obrada podataka iz dosad objavljene 71 studije o povezanosti određenih tipova poslova i osteoartritisa kolena, čime je bilo uključeno skoro milion slučajeva. Ispostavilo se da poljoprivredni i građevinski radnici, rudari, ali i oni koji održavaju domaćinstva, tj. bave se kućnim radom jesu pod povećanim rizikom.

Dok značajna povezanost sa degenerativnim oboljenjem zgloba kolena nije uočena kod šumara, ribara, vodoinstalatera, električara i trgovinskih radnika, bavljenje zidarstvom povećava šanse za nastanak ove bolesti za dva i po puta, u odnosu na poslove koji ne zahtevaju fizički rad. Aktivnosti koje se dovode u vezu jesu klečanje, čučanje, dugo stajanje, podizanje teških predmeta i penjanje uz stepenice.

Kod poljoprivrednih radnika rizik za javljanje osteoartritisa kolena je povećan za 64 odsto, dok neplaćeno obavljanje kućnih poslova, briga o domaćinstvu i članovima porodice ovaj procenat diže za čak 93 odsto. Procena je da u Srbiji žene u proseku provode dvostruko više vremena obavljajući kućne poslove u odnosu na jači pol.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!