"PACIJENTE PONOVO UČIMO DA HODAJU I DIŠU": Kod dugotrajne vezanosti za krevet, rehabilitacija je neophodna pri povratku normalnom životu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

17. 01. 2024. u 17:00

DUGOTRAJNA vezanost za postelju kod mnogih pacijenata dovodi do nastanka komplikacija nevezanih za bolest zbog koje su završili u krevetu.

ПАЦИЈЕНТЕ ПОНОВО УЧИМО ДА ХОДАЈУ И ДИШУ: Код дуготрајне везаности за кревет, рехабилитација је неопходна при повратку нормалном животу

Ilustracija

Pacijenti koji dugo leže imaju rizik od pojave upale pluća, zapaljenja površinskih vena, kao i od otvaranja rana na delovima tela. Da bi se sprečila ova stanja glavnu ulogu imaju specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, koji moraju da poznaju opšte stanje pacijenta i sve moguće pridružene bolesti da bi odredili najbolju moguću rehabilitaciju pre operacije, nakon operativnog lečenja ili teške traume. Međutim, u Srbiji i oni su deficitarna specijalnost.

U intervjuu za "Novosti" docent dr Sanja Tomanović-Vukadinović, rukovodilac Centra za fiziklanu medicinu i rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji je nedavno obeležio 30 godina rada, kaže da je najveći značaj fizikalne medicine i rehabilitacije u tome da se bolesnik ponovo nauči da hoda ili da diše:

- To je naš imperativ, a vratiti ga porodici i aktivnostima svakodnevnog života naš moto. Zato je važno da građani znaju da su lekari fizijatri, bez obzira da li rade privatno, ili u okviru državnog zdravstvenog sistema, podjednako dobro obučeni. I jedni i drugi znaju da primene sofisticirane nove tehnologije iz oblasti ambulantne rehabilitacije koje su donela nova naučna dostignuća i tehnološki razvoj. Jer, i konvencionalni način lečenja i nove tehnologije u lečenju su potpuno prihvatljive i dokazano efikasne, a prepisuju se isključivo prema potrebama pacijenata.

* Da li se u centru čiji ste rukovodilac primenjuju sve savremene metode?

- Metode fizikalne medicine i rehabilitacije koje se sprovode u našem centru su u potpunosti komplementarne svetskim trendovima i protokolima iz oblasti rehabilitacije. Apsolutno se sve metode iz oblasti rane rehabilitacije koje su zastupljene u velikim medicinskim centrima u svetu, sprovode u UKCS, a možemo se pohvaliti da je kontinuitet našeg posla naša specifičnost, jer se intrahospitalna rehabilitacija sprovodi svih sedam dana u nedelji, što dokazano daje ogroman benefit bolesnicima. Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je i nastavna baza iz predmeta fizikalna medicina na Medicinskom fakultetu u Beogradu, te smo mnoge postulate rehabilitacije i sami postavili kroz svoje doktorske disertacije, koji su citirani u stručnoj literaturi.

Privatna arhiva

* Dešava se da u privatnim ordinacijama pacijentima propisuju terapiju bez snimka.

- Lečenje pacijenata se isključivo zasniva na preporukama definisanim od određenih validnih medicinskih udruženja i organizacija, poštujući medicinu zasnovanu na dokazima. Konkretno ne mogu da odgovorim da li je ispravno da se pacijentima propisuje terapija, a da nije urađen nijedan snimak jer postoje stanja za koja apsolutno nije potrebno raditi dodatnu dijagnostiku kao što je, na primer, rendgenski snimak, već je dovoljan dobar klinički pregled i anamneza.

* Može li ta terapija da bude kontraindikativna u slučaju prisutnih bolesti?

Svakako da je važno kod propisivanja fizikalne terapije da se lekar dobro upozna sa pridruženim bolestima pacijenta i da u skladu sa tim prepiše terapiju, a pacijent je dužan da obavesti lekara o svim svojim hroničnim oboljenjima i da nakon toga dobije odgovor od ordinirajućeg lekara da li primenjena terapija može da pogorša njegovo stanje. To je i obavezna mera koja ulazi u sastav specijalističkog pregleda u akreditovanim zdravstvenim ustanovama.

Zbrinjavanje povređenih u ratu

* Zašto Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju nije osnovan od samog početka rada Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS)?

- Po osnivanju UKCS, 1982. godine, fizijatri i fizioterapeuti su bili prisutni samo na pojedinim klinikama. Po uzoru na vodeće svetske medicinske centre i zbog povećanih potreba za lečenjem u okolnostima ratova na prostoru bivše SFRJ, u cilju što adekvatnijeg medicinskog tretmana bolesnika, pojavila se potreba za orgnizovanom i objedinjenom celinom fizikalne medicine i rehabilitacije koja ima svoju strukturu, plan i program rada. Od tog trenutka, 1993. godine, osniva se Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koji u okviru svoje medicinske delatnosti sprovodi akutnu intrahospitalnu rehabilitaciju u najranijim fazama lečenja bolesnika

* Koliko Srbiji nedostaje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije?

- Trenutni broj specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije ne zadovoljava potrebe stanovništva, ali u poslednjih nekoliko godina se povećao broj lekara na specijalizaciji iz fizikalne medicine. Većina njih je i primljena u radni odnos u specijalizovane zdravstvene rehabilitacione ustanove, samim tim ćemo za kratko vreme dobiti nove gotove specijaliste i nadoknaditi ovaj trenutni nedostatak. Samo je u našem Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u poslednjih pet godina zaposleno 20 mladih lekara, budućih specijalista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima