SPALJIVANJE NERVA OTKLANJA BOL: Jedinstvena terapija u KBC "Dr Dragiša Mišović"

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 11. 2023. u 08:00

UKOLIKO patite od jakih bolova u kolenu i kuku, a termin za operaciju je tek za godinu ili dve, spas možete da bude - terapija bola.

СПАЉИВАЊЕ НЕРВА ОТКЛАЊА БОЛ: Јединствена терапија у КБЦ Др Драгиша Мишовић

Foto Shutterstock

Isto važi i za pacijente koji pate od bolova usled karcinoma, kao i za one brojne koje muči bol u vratu, donjem delu leđa, nogama, ramenu...

Profesor dr Predrag Stevanović, rukovodilac Klinike za anasteziologiju sa reanimatologijom Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu kaže da oni imaju jedinstven Centar za terapiju bola u Srbiji:

- U okviru centra imamo ambulantu koja radi utorkom i četvrtkom, a na raspolaganju nam je i bolnički deo gde smeštamo pacijente na jednodnevno ili višednevno lečenje.

Naš sagovornik kaže da se najveći broj pacijenata u ovom centru leči usled jakih bolova u lokomotornom sistemu.

Privatna arhiva

- Ovi bolovi su drugi najčešći razlog zašto se pacijenti javljaju za pomoć izabranom lekaru - priča naš sagovornik. - Od tih bolova ima onih koji od pacijenta zaista mogu da naprave invalida i da ga učine nesposobnim ne samo za rad već i za funkcionisanje u okviru porodice. Zato ih detaljano pregledamo, po potrebi tražimo i pregled neurologa i specijaliste fizikalne medicine, a neretko i snimak magnetnom rezonancom ili skenerom. Na osnovu našeg izvešataja oni od izabranog lekara mogu da dobiju i jače lekove za sanaciju bola.

Kada u lečenju bola lekovi nisu od pomoći u Centru za bol primenjuju interventne metode.

- Reč je uglavnom o davanju injekcija na mesto bola pod kontrolom ultrazvuka i rendgena, ili se primenjuje radiofrekventna ablacija, odnosno spaljivanje nerva odgovornog za prenos bola. Ovaj vid terapije, primera radi, može da obezboli pacijenta sa jakim bolom u kolenu i do dve godine. Tako da može da sačeka ugradnju veštačkog zgloba na dostojanstven i bezbolan način.

Profesor Stevanović napominje da nijedna terapija, pa ni ona protiv bola nije stoprocentno efikasna:

Prvo kod izabranog lekara

U LEČENjU bilo koje vrste bola neophodno je prvo potražiti pomoć izabranog lekara.

- Specijalista opšte medicine ima pravo da leči pacijenta od bola po utvrđenoj proceduri. Ako nema rezultata lečenja za četiri do šest nedelja, on može da uputi pacijenta u Centar za terapiju bola - kaže profesor Predrag Stevanović.

- U lečenju bolnih stanja prvo se primenjuju najblaži analgetici. Kada nisu dovoljni oni se kombinuju sa opioidima. Tek nakon toga mogu da se primenjuju najjači lekovi, a nakon toga interventne procedure. Pri tome, nijedna procedura ne donosi stopostotno izlečenje. Kod većine uspešnost je od 70 do 90 odsto, a činjenica je da kada pacijentu ublažite bol i za 50 odsto, to je ogroman uspeh.

Kada je reč o fantomskom bolu, odnosno kada pacijenta boli ruka ili noga koja mu je odstranjena i tu postoji terapija.

- Ovim pacijentima se ugrađuje poseban uređaj duž kičme kojima se stimulišu nerve i otklanja bol, ali zbog visoke cene za mnoge pacijente još nije dostupan - kaže profesor Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)