POGRBLJENOST - BOLEST SAVREMENOG ČOVEKA: Uz ove vežbe ispravite leđa i sprečite bolove

I. K.

21. 10. 2023. u 13:00

LOŠE držanje ili pogrbljenost nije samo pogubno za fizički izgled, već i za celokupno zdravlje.

ПОГРБЉЕНОСТ - БОЛЕСТ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА: Уз ове вежбе исправите леђа и спречите болове

Foto Shutterstock

Naime, ortopedi tvrde da kriva kičma utiče i na zdravlje unutrašnjih organa, odnosno da pravilno držanje tela može da spase od problema sa proširenjem stomaka, lošom probavom, nepravilnim disanjem, od slabe cirkulacije, a na kraju i od kardiovaskularnih smetnji.

Osim navedenog, činjenica je da povijena leđa zadaju bol, koji je neretko konstantan, a neretko poprima akutna obeležja i znatno narušava svakodnevno funkcionisanje. Od bola u kičmi koji je prouzrokovan lošim držanjem počinju da bole i ruke, da trnu prsti, klecaju kolena ili se javlja karakterističan osećaj "žarenja" u stopalima.

Da bi ste izbegli probleme do kojih dovodi pogrbljenost radite bar tri puta nedeljno predložene vežbe:

 

Spajanje lopatica

Lezite na stomak, ruke savijte u laktovima, dlanove spustite pored lica. Zategnite mišiće zadnjice i stomaka, i podižite samo ramena i grudi od podloge i trudite se da što više spojite prostor između lopatica.

Laktovi i ramena

Lezite na stomak, a ispod čela stavite dlanove. Sa podloge odižite samo laktove i ramena. Druga varijanta je da raširite ruke, i da ih, sa ramenima, podižite sa podloge.

Ruka - noga

Lezite na stomak, ruke ispružite ispred glave, i naizmenično podižite suprotnu ruku i suprotnu nogu. Dok radite vežbu, zategnite trbušne mišiće i mišiće noge koja je na podlozi.

Podizanje trupa

Lezite na stomak, ruke savijte u laktovima, dlanove spustite pored lica. Naizmenično podižite trup, pa noge. Druga varijanta je da se istovremeno podižu gornji i donji deo tela.

 

Oslonac na loptu

Lezite leđima na veliku loptu, tako da glava bude oslonjena. Spuštajte ruke široko sa strane i zadržite istegnuti položaj grudnih mišića.

Ruke iza leđa

Dok sedite ili stojite uhvatite se rukama iza leđa, spojite lopatice i podignite ruke što više. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi, pa opustite ruke pored tela.

 

Klečeći položaj

Kleknite na pod, i oslonite se na ruke. Podižite jednu, pa drugu ruku, kičma treba da miruje, a trbušni mišići su zategnuti. Druga varijanta je da se naizmenično podižu suprotna ruka i noga.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!