ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Devet namirnica koje čuvaju srce

I. K.

02. 07. 2023. u 20:00

PREMA poslednjim podacima Instituta "Batut" u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova tokom godinu dana umre više od 56.000 ljudi.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Девет намирница које чувају срце

Foto Shutterstock

Ovaj broj pokazuje da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok umiranja u našoj zemlji. Slična je situacija i u svetu. Svake godine na zemaljskoj kugli 18,6 miliona ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80 odsto prevremenih smrti od srčanog i moždanog udara može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika - pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Ako se pitate u kojoj meri hrana koju svakodnevno stavljamo na tanjir utiče na naše zdravlje, odgovor glasi: pravilan izbor namirnica može nas značajno zaštititi od zdravstvenih nevolja. To se posebno odnosi na zdravlje srca.

Ovih devet namirnica posebno prijaju srcu:

Foto Shutterstock

Orašasti plodovi

Bademi, orasi i lešnici imaju glavnu reč u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Bogati su omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E - reč je o nutrijentima koji smanjuju nivo holesterola u krvi i štite ćelije arterija.

Foto: Free Images Pixabay

Čija semenke

Unutar ovih sićušnih semenki se krije pravo blago hranljivih sastojaka. U jednoj kašičici se nalazi svega 60 kalorija i čak tri puta više gvožđa nego u spanaću. Čija semenke su bogat izvor omega 3-masnih kiselina koje pomažu u smanjivanju lošeg holesterola. Umešajte ih u jogurt, supu ili salatu i uživajte u zdravom obroku.

Foto: Depozitfoto

Losos

Masne ribe poput lososa, sardina i skuša predstavljaju prave supernamirnice za zdravo srce. Njihove moći kriju se u povećanim količinama omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride, rizik od aritmije i ateroskleroze. Stručnjaci savetuju - jedite masnu ribu najmanje dva puta nedeljno.

Foto: Free Images Pixabay

Ovsena kaša

Ovsena kaša obiluje rastvorljivim vlaknima koja u probavnom traktu deluju poput sunđera koja upija holesterol, eliminiše ga iz organizma - ne dozvoljavajući mu da uđe u krvotok. Nutricionisti preporučuju izbegavanje instant ovsene kaše jer često sadrži šećer. Radije odaberite nezaslađene tradicionalne ovsene pahuljice.

Foto: Free Images Pixabay

Borovnice

Iako izgledaju sićušno, tamne bobice imaju moćan efekat na zdravlje srca. U njima se krije snažan antioksidans resveratrol, kao i flavonoidi koji pomažu u sprečavanju koronarnih bolesti. Stavite ih u ovsene pahuljice, smutije ili jogurt i uživajte u zdravom doručku ili užini.

Foto: Free Images Pixabay

Zeleni čaj

Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidanasa koji sprečavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu. Istraživanje sprovedeno 2013. godine je pokazalo kako osobe koje svakodnevno konzumiraju četiri ili više šoljica zelenog čaja imaju 20 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa osobama koje retko uživaju u spomenutom napitku.

Foto: Free Images Pixabay

Tamna čokolada

Tamna čokolada obiluje polifenolima koji pozitivno utiču na zdravlje celog organizma pa tako i kardiovaskularnog sistema.

Foto: Profimedia

Avokado

Ово мекано и укусно воће обезбеђује организму, а посебно срцу - здраве масти. Попут маслиновог уља, авокадо обилује једноструко незасићеним масним киселинама које могу смањити факторе ризика за срчане болести, попут холестерола. Осим тога, у авокаду се скрива и висока концентрација антиоксиданаса и калијума.

 

Foto Shutterstock

Pomorandže

Osim što štite od prehlade i jačaju imunitet, pomorandže pomažu i u borbi protiv bolesti srca. Ovo citrusno voće obiluje pektinom koji blokira apsorpciju holesterola, kao i flavonoidima koji snižavaju krvni pritisak. Pomorandže takođe sadrže hesperidin, biljnu supstancu koja poboljšava protok krvi do srca i vitamin C koji jača ćelije kapilara i krvnih sudova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove