NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE: U Vranju 1408 pacijenata sa dijagnozom raka dojke

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

16. 03. 2023. u 14:28

Od početka godine do sada, u Dnevnoj bolnici za hemioterapiju, Zdravstvenog centra Vranje evidentirano je 22 novobolelih pacijenata od raka dojke, pokazuju podaci iz ove zdravstvene ustanove.

НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ: У Врању 1408 пацијената са дијагнозом рака дојке

Foto shutterstock

- Ukupno imamo 1408 kartona pacijenata sa dijagnostikovanim rakom dojke - kaže dr Anđelka Stošić, specijalistkinja interne medicine ukazujući na veliku važnost preventivnih pregleda i ranog otkrivanja ovog maligniteta.

Smatra se da je nastanak raka dojke posledica udruženog delovanja više faktora rizika, od kojih se nasledna predispozicija najčešće pominje u grupi onih na koje nije moguće uticati.

- Poseban akcenat u preventivnim aktivnostima svakako treba staviti na one faktore rizika koji se mogu modifikovati - rađanje dece posle 30 godine, nedojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, hormonska terapija i dr. Veoma je važna edukacija žena za samopregled dojke i njihovo motivisanje za dolazak na redovne preventivne preglede, u skladu sa preporukama i starosnom dobi – kaže doktorka Stošić.
20. marta biće obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, kako bi se  skrenula pažnja na značaj ranog otkrivanja ove bolesti, imajući u vidu visoku verovatnoću izlečenja, preživljavanja i bolji kvalitet života obolelih žena.

Rasprostranjenost oboljenja i podaci o smrtnosti u našoj zemlji i dalje su zabrinjavajući.
Jedan od najčešćih načina ranog otkrivanja raka dojke je sprovođenje organizovanog nacionalnog skrining programa kod žena starosti od 50 do 69 godine. U našoj zemlji organizovani skrining se trenutno sprovodi u 50 opština, od kojih u 8 beogradskih: Zemun, Novi Beograd, Stari grad, Lazarevac, Palilula, Obrenovac, Rakovica i Grocka. Svaka treća žena starosti od 50 do 69 godina pozvana je na mamografski pregled i do sada je otkriveno 290 karcinoma u ranoj fazi, kod žena koje nisu imale nikakvih simptoma i koje se najverovatnije u tom periodu ne bi obratile lekaru. U opštinama gde se ne sprovodi ovakav vid sekundarne prevencije, obavlja se preventivni pregled kod žena koje se same jave lekaru, takozvani oportuni skrining.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)