ČETIRI ZNAKA DA JE VAŠE TELO PUNO TOKSINA: Signale koje vam organizam šalje ne smete nikako da ignorišete

Novosti online

11. 03. 2023. u 20:00

TOKSINE unosimo u organizam na razne načine, a mogu doći iz hrane, vazduha, vode, čak i mobilnog telefona.

ЧЕТИРИ ЗНАКА ДА ЈЕ ВАШЕ ТЕЛО ПУНО ТОКСИНА: Сигнале које вам организам шаље не смете никако да игноришете

Foto: Free Images Pixabay

Stručnjaci su izračunali da prosečan čovek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tečnosti, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može da svari, niti da iskoristi kao energiju, već predstavlja otpad koji se nakuplja u organizmu.

Sve to treba povezati s činjenicom da mnogi piju premalo vode, koja je važna za probavu, razmenu materija i izbacivanje toksina iz organizma, kao i s navikom da se hranimo neredovno, odnosno preskačemo obroke, što može biti razlog za usporavanje metabolizma.

Kao i uvek, telo nam šalje upozoravajuće simptome, ali je važno da umemo da ih prepoznamo.

Ne možete da smršate

Ako se trudite da skinete koji kilogram i preduzeli ste sve da u tome uspete, ali salce jednostavno odoleva, moguće je da su toksini krivac. Toksini poput dioksina, PCB-a, i mnogi pesticidi su lipofilni što znači da se u našim telima pohranjuju masnim ćelijama. Kada je telo njima preopterećeno, javljaju se poteškoće u skidanju viška kilograma. Ono što u ovom slučaju možete da uradite je da se potrudite da vratite balans telu, što ćete pre svega uraditi zdravijom ishranom i izbegavanjem unošenja toksina.

Foto Shutterstock

Često ste naduti

Pražnjenje creva još je jedan od načina na koji se telo oslobađa toksina, ali ukoliko pražnjenje nije redovno, toksini ostaju u telu i mogu da uzrokuju tegobe. Ukoliko imate problema sa stolicom, pijte piše vode, budite fizički aktivniji, a takođe mogu da pomognu i probiotik ili neki čaj.

 

Imate loš zadah

Loš zadah nije samo neprijatnost, već može da bude i znak da je organizam pun toksina. Neprijatan zadah može da se javi zbog bakterija u ustima ali i ukoliko jetra i creva imaju poteškoće u eliminaciji toksina. Redovnim čišćenjem jezika i pranjem zuba možete da eliminišete bakterija iz usta, a sveže začinsko bilje poput peršuna ili korijandera pomoći će u detoksikaciji jetre.

Foto: Free Images Pixabay

Smetaju vam mirisi

Moguće je da se javi preterana osetljivost na spoljne mirise ukoliko jetra ima poteškoće u eliminaciji toksina iz tela. Naime, kada su putevi detoksikacije zatvoreni, čula postaju izoštrenija, pa mogu da se jave glavobolja ili mučnina uzrokovani nekim jačim mirisima. I u ovom slučaju može da pomogne začinsko bilje kako bi se izbacili toksini iz jetre. Pored peršuna i korijandera, čaj od maslačkovog korena takođe može da bude od pomoći.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)