CITOMEGALOVIRUS TRAJNO OSTAJE U TELU: Roditelji oprez - Oko 80 odsto predškolske dece u kolektivima je inficirano

I. K.

18. 11. 2022. u 21:08

U INFEKCIJE koje nakon zaražavanja trajno ostaju u organizmu i sa svakim padom imuniteta mogu da naruše zdravlje, nekada i fatalno, svrstava se i citomegalovirus (CMV).

ЦИТОМЕГАЛОВИРУС ТРАЈНО ОСТАЈЕ У ТЕЛУ: Родитељи опрез - Око 80 одсто предшколске деце у колективима је инфицирано

Foto: Shutterstock

To je virus koji pripada porodici herpes virusa i kao svi iz ove grupe prenosi se preko krvi, pljuvačke, fecesa, urina, suza, majčinog mleka, semene tečnosti, vaginalnog sekreta.

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra Zemun, kaže da se zaražavanje citomegalovirusom obično dešava u najranijem detinjstvu:

- Smatra se da je oko 80 procenata predškolske dece koja pohađaju kolektiv već inficirano CMV. Nakon primarne infekcije, virus ostaje doživotno "pritajen" u organizmu, najčešće u pljuvačnim žlezdama. Pri tome, kada se dete zarazi, ono najčešće nema nikakve simptome i roditelji ne znaju da se dete inficiralo.

Infekcija CMV-om moguća je i u kasnijem životnom dobu.

- Ukoliko zaražavanje u detinjstvu izostane, CMV kod starije dece, tinejdžera i odraslih osoba može da da kliničku sliku nalik infektivnoj mononukleozi, kada pacijent ima uvećane limfne čvorove na vratu, malaksalost, temperaturu. Kod zdravih ljudi, ova infekcija prolazi brzo i bez posledica - objašnjava dr Valjarević.

Ipak, nekada infekcija CMV-om može da bude uzrok fatalnog ishoda.

NI VAKCINE, NI LEKA

DOKTORKA Svetlana Valjarević kaže da nema vakcine protiv citomegalovirusa:

- Ne postoji ni terapija koja dovodi do potpunog izlečenja i eliminacije virusa iz organizma. Postoje samo lekovi koji smanjuju razmnožavanje virusa i oni se primenjuju samo kod odraslih osoba koje su imunodeficijentne, najčešće kod pacijenata obolelih od side.

- CMV je opasan po zdravlje čoveka u slučaju kada je zaražena osoba imunokompromitovana - kaže dr Valjarević. - Dakle, kada osoba ima sidu, onkološku bolest zbog koje dobija citostatike ili zračenje ili ima neki drugi urođeni ili stečeni poremećaj imuniteta. U takvim slučajevima oslabljenog imuniteta virus izaziva upalu pluća, hepatitis i vrlo često dovodi do smrtnog ishoda. Kod pacijenata obolelih od side, CMV je jedan od prvih uzroka smrtnosti, dok kod osoba sa transplantiranim organom uzrokuje odbacivanje organa i teško stanje primaoca.

Citomegalovirus naročito je opasan za trudnice.

- Ukoliko se trudnica prvi put tokom trudnoće zarazi ovim virusom, on može da ošteti plod - kaže naša sagovornica. - Ukoliko ne dođe do spontanog pobačaja, čak 65 odsto ove dece imaće simptome CMV bolesti već odmah po rođenju. Ovaj virus može da izazove teška oštećenja mozga, vida, sluha, jetre i slezine, hematološke poremećaje, krvarenja. Ako se trudnica koja je već ranije bila zaražena CMV-om u trudnoći zarazi novim sojem ovog virusa, što je retko ali moguće, posledice su značajno blaže, odnono oko 15 odsto tih beba imaće oštećenje sluha.

Foto: Arhiva Novosti

Doktorka Valjarević kaže, da bi se odredilo da li je trudnica pre trudnoće bila izložena CMV, neophodno je da se uradi testiranje iz venske krvi:

- Kod aktivne infekcije, ili sumnje na aktivnu infekciju, virus se izoluje iz brisa usne duplje, urina, pljuvačke, ili plodove vode i dokazuje se PCR testom, imunofluorescencijom ili ELISA testom - objašnjava dr Valjarević.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)