PET SAVETA KAKO DA REŠITE PROBLEM SA ZATVOROM: Pazite se hronične opstipacije - Promena ishrane često je jedina terapija
UKOLIKO često patite od zatvora, odnosno imate stolicu manje od tri puta nedeljno znači da bi trebalo da promenite ishranu.

Foto: Shutterstock
Ovo je osnovna terapijska mera za rešavanje ovog zdravstvenog problema i neretko jedina koja je potrebna. Redovno pražnjenje creva je preduslov dobrog zdravlja, jer oslobađa organizam brojnih otrova iz hrane, lekova, cigareta, vazduha... Takođe, redovno pražnjenje creva je preduslov dobrog imuniteta. U slučaju nedostatka pražnjenja bar svakog trećeg dana, imuni sistem je u defanzivi.
Pored nadutosti i bolova u stomaku, česta posledica zatvora su i hemoroidi, kao i analna fisura. Neretko, ovaj zdravstveni problem prate i glavobolja, loš zadah, problemi sa kožom, umor, malaksalost...
Evo nekoliko jednostavnih saveta kako da poboljšate probavu.
Povećajte unos vode
ućava telu da izlučuje "otpad" putem znojenja, mokrenja i pražnjenja. Prema objašnjenju Mejo klinike, voda pomaže u razgradnji hrane koju jedemo, omogućavajući telu da apsorbuje sve hranljive materije iz nje, a da preostali sadržaj izbaci. Nakon što popijemo vodu, i tanko i debelo crevo je upijaju i tako se poboljšava cirkulacija u malim krvnim sudovima creva.

Više ulja
Da bi creva pravilno radila, odnosno da biste pospešili probavu ishrana mora da sadrži što više zdravih prirodnih ulja kojima obiluju orašasto voće, semenke i avokado. Izbegavajte suvu hranu, jer da biste nju svarili potrebno je više vlage koju će uzeti iz organizma. Zato bi trebalo da jedete hranu koja je prirodno vlažna i kuvana, ne suva. Najgora hrana za spora creva su kokice, suvo voće, musli, i slično.
Očistite organizam
Za one sa viškom kilograma i sporom probavom preporučuje se čišćenje organizma. Popularan način čišćenja organizma jeste taj da jedan ili dva dana pijete samo sok koji ćete napraviti sami od svežeg voća i povrća. Drugi je način da jedan dan u nedelji pijete samo vodu i ne jedete nikakvu tvrdu hranu.

Foto Shutterstock
Ne sirovoj hrani
Ishrana koja se bazira na termički neobrađenoj hrani, takođe može da pomogne, ali bi trebalo voditi računa da su za njenu probavu potrebni posebni enzimi, drukčiji od enzima koji služe za probavu termički obrađene hrane. Najbolje je, ipak, da pravite kombinaciju termički obrađene i presne hrane.
Celovite žitarice
Celovite žitarice su složeni ugljeni hidrati koji dugoročno snabdevaju energijom i sagorevaju postupno. Celovite žitarice su kinoa, ječam, proso, amarant, ovas i pirinač. Izbegavajte hleb, testeninu i ovsene pahuljice. To je "teška hrana" koja usporava rad creva i tako podstiče debljanje.
BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI
Preporučujemo

I ZAČIN I LEK: Čajem od mirođije ublažite reumu, ojačajte imunitet, eliminišite zadah
11. 11. 2022. u 18:50

PREPOZNAJTE SIMPTOME NA VREME: Rak prostate treći karcinom po broju obolelih
08. 11. 2022. u 10:50

KOJA JE NAJSLABIJA, A KOJA NAJJAČA? Određene krvne grupe nose rizik pojedinih bolesti
06. 11. 2022. u 18:50

"DOBRO SMO UPOZNATI SA DOGAĐAJIMA U SRBIJI" Medvedev optužio Zapad za organizovanje protesta u drugim zemljama
ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije i predsednik stranke Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev optužio je danas zapadne zemlje da organizuju proteste i mešaju se u izborne procese drugih zemalja da bi održale svoju dominaciju.
31. 07. 2025. u 17:01

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

"ĐEDOVI TE PROKLELI!" Veljko besan na prezimenjakinju, slavi Oluju
SIN pevačice Svetlane Cece Ražnatović, Veljko Ražnatović, važi za velikog rodoljuba, a sada ga je razbesnelo to što je jedna njegova prezimenjakinja učestvovala u godišnjici proslave "Oluje".
03. 08. 2025. u 10:36
Komentari (0)