PREPOZNAJTE SIMPTOME NA VREME: Rak prostate treći karcinom po broju obolelih

I. K.

08. 11. 2022. u 10:50

U SRBIJI od raka prostate svake godine oboli 2.300 muškaraca, a premine više od 1.000 i to je po učestalosti obolevanja treći karcinom, odmah iza raka pluća i debelog creva, upozorilo je Udrženje medikalnih onkologa povodom 17. novembra, kada se obeležava Svetski dan muškog zdravlja i borbe protiv raka prostate.

ПРЕПОЗНАЈТЕ СИМПТОМЕ НА ВРЕМЕ: Рак простате трећи карцином по броју оболелих

Foto: Shutterstock

Iako je dosta čest i smrtonosan ovaj maligni tumor, sada ima drugačiju, povoljniju prognozu:

- Kada sam pre 35 godina bio mlad lekar, pacijenti sa metstazama karcinoma prostate su umirali u teškim mukama, a danas to nije tako - kaže profesor dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Ipak, ne bi trebalo čekati da bolest uzme maha.

- Muškarci stariji od 50 godina, odnosno 45, ako postoji porodična istorija bolesti, trebalo bi jednom godišnje da urade tumor marker PSA i urološki pregled - kaže profesor Džamić. - Rak prostate retko daje rane simptome, ali se može javiti poremećaj u kvalitetu mokrenja: otežano i učestalo mokrenje, noćno mokrenje, smanjenje jačine mlaza, krv u mokraći. U uznapredovaloj fazi bolesti javljaju se bolovi u kostima, pre svega karlice.

Naučni saradnik dr Nada Babović, medikalni onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe važnost individualne terapije:

- Ukoliko je tumor lokalizovan u prostati i niskog je rizika, pacijentu se mogu ponuditi tri opcije: aktivno praćenje uz redovne preglede urologa, odstranjenje cele prostate ili radioterapija, samostalno ili u kombinaciji sa hemijskom kastracijom.

Foto Shutterstock

Prema najnovijim preporukama u metastatskoj fazi preporučuje se kombinacija hormonske terapije sa hemioterapijom ili inovativnim lekovima koji deluju na hormonske receptore.

Doktorka Babović kaže da ovi lekovi u Srbiji još nisu dostupni o trošku zdravstvenog osiguranja.

- Njihovo uvođenje bi bilo veoma značajno jer suštinski odlažu progresiju bolesti i produžavaju preživljavanje, a na taj način se i smanjuju troškovi nege i lečenja komplikacija bolesti u kasnijoj fazi, kao što su, recimo, prelomi kostiju ili kompresija kičmene moždine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo