BEBE TEŽE PODNOSE VRUĆINU OD ODRASLIH: Tokom tropskih dana potrebna je dodatna briga o najmlađima

Miljana BRAJOVIĆ

09. 08. 2022. u 14:50

VISOKA temperatura tokom leta otežava svakodnevni život i najmlađih.

БЕБЕ ТЕЖЕ ПОДНОСЕ ВРУЋИНУ ОД ОДРАСЛИХ: Током тропских дана потребна је додатна брига о најмлађима

Foto: Shutterstock

Sistem za termoregulaciju kod beba razvija se u prvih šest nedelja života, što je ujedno i najrizičniji period kada je neophodno preduzeti visoke mere opreza.

Bebe su znatno osetljivije na toplotu i sunčevo zračenje nego odrasle osobe. Pedijatar Gordana Ilkić kaže da je spoljašnji sloj mlade kože, pre treće godine mnogo tanji, zbog čega UV zraci lakše prodiru do ćelija melanocita, koje su zadužene za proizvodnju melanina, i zato je, kaže "izlaganje bebe direktnoj sunčevoj svetlosti neodgovornost roditelja". To može ostaviti trajne posledice na koži mališana, kao što su melanom i fleke koje se mogu manifestovati kasnije u životu, ali postoji rizik i od stvaranja momentalnih posledica u vidu plikova i crvenila, kao i opasnost od sunčanice i toplotnog udara.

Doktorka Ilkić kaže da se treba postarati da bebe unose dovoljnu količinu tečnosti, jer njihov metabolizam nije u potpunosti razvijen i postoji opasnost od dehidratacije. Osim toga, klima-uređaj se mora podesiti tako da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne bude veća od sedam stepeni, a 10 minuta pre izlaska je treba ugasiti kako bi se dete prilagodilo na toplotu. Takođe, beba ne sme biti direktno izložena duvanju klime.

Roditelji koji planiraju odlazak na more sa malom decom moraju se pripremiti na nešto drugačiji odmor.

KREME BEZ PARABENA I ALKOHOLA

PRE izlaska važno je namazati svaki deo kože bebe zaštitnim faktorim 50+. Po preporuci lekara, najpogodnije su kreme bez parabena i alkohola, a koje su vodootporne i na bazi termalne vode. Najpraktičnije su kreme koje ostavljaju plavi trag prilikom mazanja, tako da roditelji budu sigurni da je svaki deo kože obuhvaćen.

- Faktor rizika ne sme da postoji uopšte! Bebi na moru se moraju obezbediti svi uslovi kao i kod kuće, što uključuje i povećanu opreznost tokom ovih vrelih dana. Kako bi beba udisala jod, sa njom se može prošetati pored mora u toku ranih jutarnjih časova, a najkasnije do devet sati, a posle tog vremena beba ne bi uopšte trebalo da bude na plaži - objašnjava doktorka Ilkić.

Osim kože, moraju se zaštititi i oči, zato što su zenice deteta raširenije, pa u prvih godinu dana života upijaju i do 90 odsto više UV zračenja nego odrasla osoba. Obične plastične naočare bez oznake CE kategorije tri ili četiri, upozorava dr Ilkić, ne mogu nikako da zaštite oči mališana. Tendencija roditelja da zaštite svoje dete od spoljašnjih faktora često može da dovede do toga da ga previše obuku, čak i tokom leta. Oblačenje mora biti u skladu sa visokim temperaturama, dakle, potrebno je što više raskomotiti bebu, kojoj je od odeće dovoljan tanki pamučni bodi svetlih boja i šešir za zaštitu od sunca.

NAPOLjU DO 10 I POSLE 16 SATI

NOVOROĐENČAD su najosetljivija u toku prvih meseci života, dok ne razviju sistem za termoregulaciju, kada su sklona brzom pregrevanju. U tom periodu neophodno je izbegavati izlaske iz rashlađenih prostorija između 10 i 18 časova.

Jedan od glavnih načina regulisanja telesne temperature je znojenje, ali kako je sposobnost znojenja kod beba veoma mala, dolazi do "pregrejavanja" deteta koje se ispoljava u vidu toplih ruku i stopala, koja su inače hladna.

- Ne postoji velika razlika između novorođenčeta i bebe od godinu i po, stoga je bitno da se sve mere opreznosti podjednako primenjuju na sve mališane i da roditelji budu upoznati sa svim opasnostima koje donose ovi topli meseci - upozorava dr Ilkić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)