PLJEVALJSKI BIBLIOTEKARI TRAŽE SMENE: Još jedan štrajk upozorenja zaposlenih u Biblioteci (FOTO)

M. D.

16. 04. 2024. u 13:29

ZAPOSLENI u Narodnoj biblioteci “Stevan Samardžić” u Pljevljima ponovo su danas održali jednosatni štrajk upozorenja ispred sedišta lokalne uprave u Pljevljima.

ПЉЕВАЉСКИ БИБЛИОТЕКАРИ ТРАЖЕ СМЕНЕ: Још један штрајк упозорења запослених у Библиотеци (ФОТО)

Foto: M. Drobnjak

Iz sindikalne organizacije Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ u Pljevljima najavili su da će stupiti u potpuni štrajk ukoliko Skupština opštine Pljevlja da saglasnost na izbor Bojane Đačić za direktorku ove ustanove.

Štrajk je održan, kako su naveli, zbog brojnih nezakonitosti u radu Biblioteke u predhodnih devet meseci. Ovo je drugi štrajk upozorenja zaposlenih u poslednjih sedam dana. Zahtevi su ostali isti kao i prethodnog puta, a jedan od zahteva je:

- Hitna smena članova Saveta ove ustanove, Milutina Petrovića, Milice Brašanac i Aldina Kordića zbog ćutanja uprkos obaveštenosti o nezakonitom činu potpisivanja Aneksa 2 između Nemanje Stanimirovića (koji je u međuvremenu podneo ostavku) i Bojane Đačić, iako je na taj način nastavljen kontinuitet bezakonja nad ovom ustanovom, kao i zbog onemogućavanja članu Saveta iz reda zaposlenih da obavlja svoju funkciju. Zbog gore navedenog apelujemo na odbornike i odborničke klubove da ne usvoje 14. tačku Dnevnog reda 15. sednice Skupštine opštine Pljevlja, navodi se u saopštenju štrajkačkog odbora.

Štrajk upozorenja se organizuje nakon iscrpljenih mogućnosti i naših apela zbog brojnih nezakonitih radnji u Biblioteci upućenih osnivaču.

- Posle svih preduzetih inicijativa, sastanaka i razgovora, ali i nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u Bibilioteci, jasnog rezultata od strane Inspekcije rada i izricanja novčane kazne pravnom i odgovornom licu u pravnom licu zbog uvođenja prekovremenog rada suprotno odredbama Zakona o radu, ali i konstatovanje inspekcije rada da Aneks 2 ugovora o radu koji se tiče ,,tajnog“ i nezakonitog produženja mandata vršiocu dužnosti direktorice, navodi se u saopštenju štrajkačkog odbora koji su potpisali članovi Štrajkačkog odbora Danko Radovanović, predsednik i članovi Sofija Jelovac, Ivana Cvijetić, Ljiljana Vraneš, Marija Knežević i Milija Knežević.

Oni su napomenuli da se i Tužilaštvo uključilo da ispita sve nezakonitosti u vezi sa radom Biblioteke.

Ukoliko štrajk upozorenja i ne postigne svoju svrhu i ne dođe do ispunjenja štrajkačkih zahteva, zaposleni će stupiti u štrajk koji će trajati do ispunjenja štrajkačkih zahteva, odnosno do zaključivanja sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave