DETEKTOR PRE TESTA: Stroža pravila na polaganju maturskih ispita, odzvonilo telefonima, staće se na kraj i bubicama

I. D. S.

17. 04. 2024. u 07:30

PRVI ispiti eksterne mature polagaće se danas. Zbog prepisivačkih skandala iz prethodnih godina, ove će pravila biti stroža, pokušaj prepisivanja će se kažnjavati, a nadležni su odlučili da stanu na kraj i telefonima i takozvanim bubicama, te đaci u učionicu neće moći pre nego što prođu detektor.

ДЕТЕКТОР ПРЕ ТЕСТА: Строжа правила на полагању матурских испита, одзвонило телефонима, стаће се на крај и бубицама

shutterstock

Kako bi polaganje maturskih ispita ove godine prošlo regularno i stalo se na put učeničkoj praksi da prepisuju, Ispitni centar je ove godine, zajedno sa Ministarstvom prosvete doneo nova pravila. Naime, izmenjeni su pravilnici, precizirano je da se u učionici nalaze dva test administratora, od kojih je jedan iz druge škole, a obavezno je prisustvo supervizora koji može da pristupi ispitnom prostoru.

- Definisali smo i odgovornost test administratora koji će sa Ispitnim centrom potpisati ugovor u kojem će biti klauzula o tajnosti podataka, kao i njihova obaveza za zakonitost sprovođenja ispita u ispitnoj prostoriji - rekao je direktor Ispitnog centra Crne Gore Miloš Trivić.

Pravilnicima su definisane sankcije za učenike koji naprave prekršaj - pokušaju da prepišu, ometaju rad, koriste mobilne telefone... Sankcije idu od usmene opomene pa do udaljavanja sa testa, pri čemu udaljavanje podrazumeva i vrednovanje njegovog testa sa nedovoljnom ocenom.

"Curenje" pitanja ispituje SDT

GOTOVO svake godine se spekuliše o curenju testova, prepisivanju, a prošlogodišnjim polaganjem trenutno se bavi i Specijalno državno tužilaštovo. SDT, osim ovog slučaja, ispituje i kako su procurili testovi iz matematike za proveru znanja polumaturanata u aprilu prošle godine.

Ipak, pre same provere znanja, đaci će prvo morati da prođu proveru na ulazu u učionicu. Ispred prostorija gde će se održavati ispiti, biće postavljeni detektori kojim će se sprečiti da učenici u učionicu unesu telefone, bubice i druge uređaje koje im mogu pomoći u prepisivanju, šaptanju...

- Za đake koji su učili, problema neće biti. Samo neka dođu sa svojim znanjem. Žao mi je što pribegavamo ovim pravilima, ali jednostavno moramo. Ne kršimo prava deteta, to je sve u skladu sa međunarodnim propisima - poručio je Trivić.

Kazao je i da ove godine predviđeno je da nadoknadu primaju sva tri ocenjivača eksternih ispita učenika na kraju trećeg ciklusa, zahvaljujući podršci i sredstvima obezbeđenim od Ministarstva prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)