SELIDBA DŽAMIJE ILI SPOMENIKA? U Bijelom Polju u klinču borci NOR i predstavnici Islamske zajednice

M. SEKULOVIĆ

15. 04. 2024. u 19:44

NAMERA vlasti u Bijelom Polju da grade drugu fontanu u centru grada, nakon čega su svetlo dana ugledali temelji porušene Hadžidanušine džamije, i potom peticije Stranke pravde i pomirenja da se na istom mestu obnovi, podigla je atmosferu u ovom gradu, gde često varniči na međunacionalnoj osnovi, gotovo do tačke ključanja.

СЕЛИДБА ЏАМИЈЕ ИЛИ СПОМЕНИКА? У Бијелом Пољу у клинчу борци НОР и представници Исламске заједнице

M.SEKULOVIĆ

Upravni odbor Organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata (OBNOR-a) Bijelo Polje u saopštenju za javnost povodom inicijative za izgradnju Hadžidanušine džamije na gradskom trgu, predložio je da treba naći drugu lokaciju za izgradnju ovog verskog objekta.

Na to su iz Stranke pravde i pomirenja odgovorili da će zatražiti izmeštanje spomenika palim borcima u NOR!

- Smatramo da je motiv za potpisivanje peticije proistekao iz snažnog i uzvišenog osećanja pripadnika religijske i nacionalne zajednice prema verskom objektu kojeg su saveznici, Britanci u Drugom svetskom ratu, iz nama nepoznatih razloga, bombardovali. Tada je živote izgubio i veliki broj građana kao i pripadnika partizanske brigade "Budo Tomović", koja je učestvovala u oslobađanju Bijelog Polja - pišu borci.

IZMEŠTANjE

POKRENUĆEMO građansku inicijativu da se izmesti spomenik palim borcima, a čitav prostor vrati u vlasništvo Islamske zajednice - odmah su odgovorili borcima iz Opštinskog odbora SSP, odakle tvrde da su borci pod kontrolom DPS-a i BS. - Sada je već očigledno da DPS i BS pokušavaju da zametnu sve tragove postojanja Hadžidanušinog vakufa, koristeći nekakav OBNOR. Pojedincima, koji kao predstavljaju Islamsku zajednicu, potpredsdenik DPS Abaz Dizdarević nudi nekakve poslovne prostore u stambeno-poslovnom objektu koji se gradi ispod lokacije spomenika i one gde je bila džamija.

Oni predlažu da "organi Opštine, kojima je nadležnost prostorno planiranje, zajedno sa predstavnicima Islamske zajednice izaberu pogodnu lokaciju, gde bi bilo moguće izgraditi Hadžidanušinu džamiju". Oni podsećaju da spomenik palim borcima u centru grada ponosno stoji već više od 70 godina i da nema mogućnosti da se džamija izgradi na staroj lokaciji, jer je centar Bijelog Polja, jedan od najlepših u Crnoj Gori, urađen na osnovu DUP-a koji sada ne treba menjati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?