KRUPAN TEST ZA PODGORICU: Šta će sve Crna Gora morati da uradi do juna da bi ispunila obaveze za članstvo u EU

V.K.

29. 03. 2024. u 07:15

DUGO čekana prekretnica na evropskom putu Crne Gore dogodiće se tek kada Brisel pošalje pozitivan izveštaj o ispunjenosti privremenih merila u poglavljima 23 i 24 - IBAR.

КРУПАН ТЕСТ ЗА ПОДГОРИЦУ: Шта ће све Црна Гора морати да уради до јуна да би испунила обавезе за чланство у ЕУ

Vlada CG

Za 12 godina pregovora otvorena su sva poglavlja i privremeno zatvorena tri. Crna Gora prvi put pregovara po novom pristupu koji u fokus stavlja oblasti koje obuhvataju poglavlja 23 i 24.

Po novoj metodologiji za pristupanje Evropskoj uniji Crna Gora pregovara od februara 2020. godine. Princip koji je uveden znači da se nijedno pregovaračko poglavlje ne može privremeno zatvoriti, dok se ne dobije izveštaj o ispunjenosti privremenih merila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava. Crnogorci ipak veruju da do juna mogu završiti veliki posao čime bi visokim zvanicama u EU poručili da na Podgoricu mogu ozbiljno da računaju.

Sada su ključna poglavlja 23 i 24 i nijedno preostalo poglavlje, od ukupno 35, ne može biti zatvoreno sve dok se ne dobije izveštaj o IBAR. Poglavlje 23 nosi naziv pravosuđe i temeljna prava, dok je poglavlje 24 poznato kao - pravda, sloboda i bezbednost, a zbirno imaju 83 privremenih merila, od kojih je Podgorica ispunila 52.

Spajić: Ovo čekamo godinama

ISPUNjAVANjE uslova iz dela koji se tiče vladavine prava i pravosuđa mora biti u fokusu i kada Crna Gora bude punopravan član EU, a posebno sada kada je želja da se dobije IBAR do kraja belgijskog predsedavanja Evropskom unijom, poručio je premijer Milojko Spajić. - Ako dobijemo IBAR u junu biće to snažan signal svima, a ne samo Crnoj Gori. Bio bi to signal našoj administraciji, koja godinama čeka na ovakav iskorak u procesu pristupanja.

Šta će onda Crna Gora morati da uradi do juna? Iz Evropske komisije očekuju reviziju i usvajanje medijskog zakonodavstva u skladu sa evropskim standardima i zaštitom novinara, usvajanje nove strategije i akcionog plana za reformu pravosuđa i dalje poboljšanje rezultata istraga, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda. Kao važne stavke napominju i izradu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, kao i unapređenje sistemskog okvira u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

- Čim se postigne odlučujući napredak, komisija bi mogla izraditi privremeni izveštaj o referentnoj proceni (IBAR) sa pozitivnom ocenom i predstaviti ga veću, poručili su iz EK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!