VIŠE BIRAČA NEGO GRAĐANA: U četiri opštine u Crnoj Gori popis otkrio nesklad u spiskovima

V.K.

31. 01. 2024. u 06:35

PREMA preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, u Bijelom Polju, Plužinama, Petnjici i Šavniku je više birača nego stanovnika!

ВИШЕ БИРАЧА НЕГО ГРАЂАНА: У четири општине у Црној Гори попис открио несклад у списковима

V.K.

Upoređivanjem tih podataka o broju birača koje je MUP objavio 31. maja, uoči junskih parlamentarnih izbora prošle godine, proizilazi da je u Petnjici 719 birača više nego što je stanovnika. U Bijelom Polju je 342 birača više nego žitelja, Šavniku 139 i Plužinama 104.

Iz Uprave za statistiku još nisu saopštili koliki je broj maloletnika u Crnoj Gori, odnosno onih ispod 18 godina koji nemaju pravo glasa prema popisu, a ti podaci se očekuju kroz pola godine. Prema ranijim podacima Monstata broj dece od 0 do 17 godina u Crnoj Gori sredinom 2022. je iznosio 133.310 ili 21,6 odsto od ukupnog broja stanovnika. Može se desiti da u još 11 opština broj birača bude veći od broja državljana koji imaju pravo glasa. To mogu biti opštine Andrijevica, Berane, Cetinje, Kolašin, Nikšić, Mojkovac, Pljevlja, Plav, Tuzi, Ulcinj i Žabljak.

(Ne)ažurirani registri

PREDSEDNIK Državne izborne komisije Nikola Mugoša saopštio je da Crna Gora ima nesređen birački spisak i neažurne registre, prebivalište, što je ovog puta i te kako došlo do izražaja.

Politički analitičar Spasoje Tomić kaže, za "Novosti", da je lično više puta ranije upozoravao da treba na vreme očistiti birački spisak.

- Svi se sećamo vremena izbora koje je svojevremeno organizovao DPS i čuvenih glasova iz Rožaja. Tu je i sva suština, jednostavno nije na pravi način obavljena kontrola prebivališta, odnosno jedan deo ljudi koji je napustio ovu zemlju pre 20 i više godina i koji imaju državljanstva Nemačke, Holandije, Luksemburga kao i stalno prebivalište u ovim zemljama, logički ne mogu biti stanovnici Crne Gore - kazao je Tomić. - Međutim, očigledno je da neko ima plan da koristi rezervoar takozvanih dijaspora glasova u budućnosti, što svakako ne doprinosi daljoj demokratizaciji društva. Dakle, izvorište problema su neažurni registri prebivališta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)