SRPSKI GOVORI VEĆINA ĐETIĆA: Sumnja među građanima Crne Gore zbog neobjavljivanja rezultata popisa

V.K.

27. 01. 2024. u 09:39

NEOBJAVLjIVANjE rezultatata popisa o naciji, veri i jeziku uneo je među građane sumnju, posebno Srbima, da su se statističari uvrzli u političko kolo. Posebno, jer se dugo čekalo na izjašnjavanje građana o identitetskim pitanjima. Nezavanično se pominje da će Srba biti oko 37 odsto, Crnogorca 42, govornika srpskog jezika više od 52 odsto, crnogorskog jedva 30 odsto.

СРПСКИ ГОВОРИ ВЕЋИНА ЂЕТИЋА: Сумња међу грађанима Црне Горе због необјављивања резултата пописа

V.K.

Politički analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da su neuverljiva pojašnjenja rukovodstva Monstata o razlozima neobjavljivanja rezultata popisa o nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti.

- Prošlo je mesec dana od završetka popisa, a odlaganje objavljivanja podataka za šest meseci moglo bi se očekivati za mnogoljudne države poput Kine ili Indije, a ne za državu čiji je ukupan broj stanovnika kao kod nekog evropskog grada srednje veličine. Smešno je da unošenje i objavljivanje podataka za jednu od najmanjih evropskih država traje toliko dugo - kaže Vukićević.

Pljevlja prepolovljena za 50 godina

ZA pet decenija broj stanovnika u opštini Pljevlja je prepolovljen. Rekordan broj stanovnika Pljevlja su imala 1971. godine 46.856.Najnoviji podaci popisa stanovništva govore da u Pljevljima danas živi 24.542 stanovnika. U odnosu na predhodni popis održan 2011. godine manje je za 6.244, ili oko 20 odsto. Broj domaćinstava sada je - 9.136, dok ih je u 2011. bilo 10.250. Stanova je nešto više nego 2011. godine kada ih je bilo 13.963, dok je sada taj broj 14.293.

Govoreći o razlozi za takvu odluku, Vukićević veruje da su - politički.

- Nekim značajnim faktorima (možda i inostranim) ne odgovara tajming objavljivanja podataka. Žele za neki drugi trenutak da odlože ono što smo već saznali putem nezvaničnih kanala, tj. vraćanje Crne Gore svom istorijskom identitetu - dodaje Vukićević. - Drugim rečima, žele da odlože zvanično saopštenje o značajnom procentualnom povećanju Srba i srpskog jezika u ukupnoj populaciji, za neki naredni momenat, koji će određenim faktorima politički više odgovarati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)