SNEG ZAROBIO IGUMANIJU AMFILOHIJU: Zavejalo na severu Crne Gore, meštani oslobodili srednjovekovni manastir Šudikovo (VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

20. 01. 2024. u 17:58

VISOK sneg koji je danas "iznenadio" mnoge ne samo na severu Crne Gore, "okovao" je beranski kraj.

СНЕГ ЗАРОБИО ИГУМАНИЈУ АМФИЛОХИЈУ: Завејало на северу Црне Горе, мештани ослободили средњовековни  манастир Шудиково (ВИДЕО)

FB Amfilohija Dragojević

U snežnoj "opsadi" bio je i srednjovekovni manastir Šudikovo, posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, u Budimlji, par kilometara od centra Berana. Međutim, predsednik Mesne zajednice Budimlja Milan Čukić i meštanin Stanko Malević, nisu dozvolili da svetinja i igumanija Amfilohija Dragojević, dugo budu u snežnij blokadi. Seli su na teaktor, prikačili stari "izum" za čišćenje outeva "vozu" i krenuli u akciju čišenja snega na prilazu manastiru.

-I Čule i Stanko, svak je uradio svoj seo čišćenja snega. Da ih Bog sbe podrži - oglasila se mati Amfilohija.

Manastir Šudikovo, bio je sedište Eparhije budimljansko-nikšićke od osnivanja 1219. godine. U vreme Nemanjića, bila je centar kulturnog, duhovnog i prosvetnog života, naročito u periodu od 13. do 17. veka.

Duhovni i prosvetni život, posebno je cvetao u ovom manastiru, koji je sa svojom "Šudikovskom katedrom", bio aktivan kulturni centar za nekoliko stotina godina, o čemu svedoče i rukopisne knjige, postale u "Šudikovskoj univerzi", koju su još u to vreme činile: učiteljska, prepisivačka, ikonopisačka i freskopisačka, kao i medicinska škola.

Jedan od najstarijih pisanih spomenika nastao u Šudikovu jeste "Svetootački zbornik" koji se danas nalazi u manastiru Svete Trojice u Pljevljima. Davne 1573. godine mitropolit budimski – Gerasim, napisao je poznati Minej koji se danas čuva u Narodnoj biblioteci u Beogradu, a 1592. godine jeromonah Danilo napisao je Psaltir koji se danas nalazi u Beču, dokmje1602. godine đakon Mihailo, napisao Molebnik koji se nalazi i čuva u biblioteci grofa Uvarova u Moskvi.

Kako je ostalo zapisano, čuvena Šudikovska univerza, negovala je i slikarsku kao i fresko-ikonopisačku školu, čiji izdanak je jedan od najpoznatijih slikara sa kraja šesnaestog veka, zograf Strahinja Budimljanin.

Od 1550. god. do 1620. godine ovaj veliki majstor šudikovske škole, oslikao je fresko-dekoracije i ikone u velikom broju crkava i manastira na prostranoj teritoriji Pećke patrijaršije kao i manastirima istočne Bosne, Tare, Pive, Morače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!