BRĐANIN OPET DIREKTOR UPRAVE POLICIJE: Vlada Crne Gore će ispoštovati odluku Upravnog suda

V.K.

09. 12. 2023. u 06:50

UPRAVNI sud ponovo je poništio odluku kabineta bivšeg premijera Dritana Abazovića o smeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina, i za razliku od prethodne identične presude kada je predmet vraćen Vladi na odlučivanje - ova odluka je sada konačna.

БРЂАНИН ОПЕТ ДИРЕКТОР УПРАВЕ ПОЛИЦИЈЕ: Влада Црне Горе ће испоштовати одлуку Управног суда

Vlada Crne Gore

Na poziciju direktora Uprave policije Brđanin je postavljen u avgustu 2021. godine. Nakon što je smenjen u martu, za v.d. direktora UP je postavljen Nikola Terzić. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović poručio je da on neće vraćati "bivšeg direktora na poziciju direktora".

- Da li to može da učini neko drugi, sud ili neko drugi, nisam meritoran da na to mogu odgovoriti - kazao je ministar Šaranović, dodajući da će pravni tim napraviti analizu presude.

Tužbe

BRĐANIN je zbog razrešenja podneo tužbu protiv Vlade, kojom je tada rukovodio Dritan Abazović, Upravnom sudu. Sud je u julu ove godine poništio odluku vlade i utvrdio da je odluka o razrešenju prekršila postojeće propise. Ubrzo nakon toga, Vlada je donela novu odluku kojom ponovo prestaje mandat direktora policije, nakon čega je direktor Brđanin podneo novu tužbu.

Na preksinoć održanom sastanku u prostorijama Vlade u Podgorici čelnika Pokreta "Evropa sad" i Demokrata odlučeno je da se Brđanin vrati na čelo policije, jer se mora poštovati pravosnažna presuda Upravnog suda. Prethodno je, prema nezvaničnim saznanjima, ovoj odluci prethodila prilično burna sednica na kojoj su od strane ministra pravde Andreja Milovića tražene hitne smene ključnih pozicija u bezbednosnom sektoru. Na sastanku su u ime PES-a bili prisutni premijer Milojko Spajić i ministar pravde, dok su Demokrate predstavljali vicepremijer Aleksa Bečić, šef poslaničkog kluba Boris Bogdanović, ministar policije Šaranović i ministar odbrane Dragan Krapović.

Smena Brđanina bila je i jedna od tema u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije za Crnu Goru. Kako je navedeno u tom dokumentu, odluka o smeni direktora Uprave policije u martu 2023. nije doneta u skladu sa pravilom o razrešenju direktora policije, koje predviđa da razrešenje direktora policije pokreće skupštinski Odbor za bezbednost i odbranu, a ne Vlada.

U međuvremenu su se odnosi dve partije na vlasti PES-a i Demokrata prilično zaljuljali, a tihi "rat" je produbljen zahtevom ministra pravde Andreja Milovića (PES) da se na sednici Vlade interno raspravlja o stanju u bezbednosnom sektoru. Navodno je ovaj ministar insistirao da sa funkcija hitno odu v.d. direktor Uprave policije Nikola Terzić, šef Specijalnog odeljenja Predrag Šuković i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Boris Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)