BERANE PODIŽE SPOMENIK MITROPOLITU AMFILOHIJU: Obeležje Đedu simbol bratske ljubavi i sloge (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

08. 12. 2023. u 12:10

U BERANAMA, sedištu Eparhije budimljansko-nikšićke, gradu u kome je krenula prva litija u Crnoj Gori, biće podignut spomenik mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

БЕРАНЕ ПОДИЖЕ СПОМЕНИК МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ: Обележје Ђеду симбол братске љубави и слоге (ФОТО)

Mitropolit Amfilohije Radović, Foto Iz knjege "Hristos se rodi"

- Opština Berane će, sledeći kolektivni nacionalni osećaj zahvalnosti za njegovo nesagledivo misionarsko, književno, prevodilačko i naučno delo i ljubav prema Crnoj Gori, podići velelepan spomenik arhiepiskopu cetinjskom, mitropolitu crnogorsko-primorskom, zetsko-brdskom i skenderijskom, egzarhu sveštenoga trona pećkog, dr Amfilohiju (Radoviću).

To je na Fejsbuku saopštio potpredsednik opštine Berane Damjan Ćulafić.

- Tako ćemo se makar delimično odužiti, zahvalni što je, Đedovom zaslugom, u Beranama, sa sedištem u Đurđevim stupovima, obnovljena drevna svetosavska episkopija Budimljanska, danas Budimljansko-nikšićka, koja je pre mitropolitove odluke bila ugašena od 1653/1654. godine. Spomen-obeležje da bude simbol bratske sloge i ljubavi, napisao je Ćulafić.

Eparhija budimljansko-nikšićka je obnovljena na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora maja 2001. kada je za administratora Eparhije izabran vikarni episkop budimljanski Joanikije Mićović.

Spomenik omiljenom Đedu Beranci će, po svemu sudeći, podići u centru grada. Tačnije, na platou pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog.

BONUS VIDEO - Porodica Angeline ubijene u Ribnikaru ima neostvarenu želju u znak sećanja na nju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!