KANDIDATKINJA ZA VDT BEZ PODRŠKE? Oko izbora Maje Jovanović za Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore nema saglasnosti

V.K.

07. 12. 2023. u 15:05

MAJA Jovanović ostaje kandidat za šefa vrhovnog državnog tužilaštva iako svesna da su joj za to mesto male šanse, jer je akteri vladajuće većine ne vide na toj poziciji. Nju je za tu funkciju 11. maja predložio Tužilački savet.

КАНДИДАТКИЊА ЗА ВДТ БЕЗ ПОДРШКЕ? Око избора  Маје Јовановић за Врховног државног тужиоца Црне Горе нема сагласности

V.K

- Vrhovni državni tužilac može biti izabran do Nove godine jedino ako Jovanovićeva dobije dvotrećinsku podršku - poručio je predsednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Milun Zogović, najavljujući za danas  konsultativno saslušanje kandidatkinje Jovanović.

Za njen izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (54 poslanika), koju ona nema. U slučaju da ne dobije glasove trebalo bi da usledi drugi krug u kome će se VDT birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Pored nje tu su još Milorad Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je neophodna tropetinska većina (49 poslanika). Druga runda glasanja održava se najranije mesec nakon prve.

Sudski savet

NA poslednjoj sednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu odlučeno je da se 12. decembra ponovo saslušaju kandidati za tri člana Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika. Kandidati su Miodrag Iličković, Fikret Kurgaš, Ivan Drobnjak, Marko Ivanović, Ivan Tadić, Ilija Darmanović, Dragoljub Strugar, Elvis Duraković, Dražen Medojević, Miloš Vukčević i Danilo Ćupić.

Maja Jovanović je od februara prošle do februara ove godine bila vršilac dužnosti VDT-a, da bi je početkom aprila Tužilački savet predložio za čelnicu tužilaštva u punom, petogodišnjem mandatu. Predlog je u Skupštinu stigao u maju, ali se poslanici još nisu izjasnili o njemu. Parlamentarni Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušaće danas kandidatknju Maju Jovanović.

U međuvremenu su neke partije najavile da će podržati kandidaturu Markovića (Demokrate), dok su iz Nove srpske demokratije poručili da bi ga i oni mogli podržati.

- Milorad Marković jedan je od vodećih pravnika u Crnoj Gori sa ekspertskim referencama koje su cenjene van granica države, pa treba ozbiljno razmisliti o njegovom izboru za vrhovnog državnog tužioca - saopštio je poslanik NSD Jovan Vučurović. - U našim očima ima i značajnu prednost, a to je činjenica da nije nikada radio u tužilaštvu Crne Gore, koje je godinama kontaminirano uticajem organizovanog kriminala i političkim uticajem koji je imao bivši režim Mila Đukanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)