CRNOGORCI PO AUTOMATIZMU: Porodici iz Nikšića popisivač samoinicijativno upisao nacionalnost na osnovu državljanstva

V.K.

06. 12. 2023. u 06:45

VIŠE od tri hiljade popisivača rastrčalo se po Crnoj Gori, a već drugog dana popisa desila se nepravilnost u Nikšiću.

ЦРНОГОРЦИ ПО АУТОМАТИЗМУ: Породици из Никшића пописивач самоиницијативно уписао националност на основу држављанства

Foto: Fejsbuk/Vremenska.Prognoza By Dušan

Popisivač je porodici, koja je rekla da ima crnogorsko državljanstvo, samoinicijativno upisao da su po nacionalnosti Crnogorci. Potom je uzeo sva dokumenta, izašao iz kuće ne ostavljajući čak ni kopije popisnog listića! Međutim, domaćin porodice brzo je reagovao, pozvao popisnu komisiju, da bi se kasnije popisivač pravdao kako nije dobro obučen.

- Očigledno da je bio instruisan od jedne političke strane i to od DPS, jer smo saznali da mu je bilo preporučno da se deca do pet godina ne popisuju, što nije istina. Nadam se da će uprkos ovakvim incidentima broj govornika na srpskom jeziku na ovom popisu porasti kao i broj Srba i da ćemo u budućnosti imati situaciju da možemo menjati Ustav Crne Gore, da idemo u skladu sa evropskim vrednostima i da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori - kazao je za "Novosti" analitičar Spasoje Tomić.

Uslovi za održavanje popisa su mnogo bolji nego pre 12 godina u vreme režima Mila Đukanovića, ipak suverenisti se ne smiruju. Tome svedoči reagovanje potpredsednice Liberalne partije Jelene Marković kako je šef Parlamenta Andrija Mandić ovih dana tajno i protivustavno, navodno, potpisao deklaraciju o prisajedinjenju Crne Gore u novu državnu zajednicu sa Srbijom i Republikom Srpskom!

Zatražila je od suverenističke opozicije u parlamentu i predstavnika manjinskih naroda da reaguju i ako zatreba napuste Skupštinu Crne Gore.

Kazne za zloupotrebu

POPISNICE sa aktuelnog popisa stanovništva ređaju se na društvenim mrežama, prvenstveno na "Tviteru". Za ovo je Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Uprava za statistiku saopštila je i da će se pojedinac koji zloupotrebi postupak popisivanja biti kažnjen novčano u iznosu od 100 do 500 evra.

Bivši gradonačelnik Podgorice i visoki funkcioner DPS-a Ivan Vuković na "Fejsbuku" je objavio "lažni post" sa "Tvitera" na kojem se vidi popisni list osobe koja se izjasnila kao Srbin pravoslavne vere koji govori srpskim jezikom uz kratak komentar: "Eto tako", navodno objavljen sa njegovog profila.

- Ivan Vuković je Crnogorac koji govori crnogorskim jezikom. Toliko, verujem, znamo - poručio je Vuković.

Istoričar i pravnik Novak Adžić poručio je da je crnogorska nacija "nesalomiva" i da smatra da postoji pravni osnov da aktuelna Vlada raskine Temeljni ugovor sa SPC, ali da ne veruje da će se to desiti.

- Dritan Abazović je potpisivanjem Temeljnog ugovora pokazao veleizdajničko, anticrnogorsko ponašanje i hteo je popisom, na način kako ga je zamislio, udariti u Crnu Goru. Nije uspeo u tome - kazao je Adžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!