SPORAZUM BEZ DATUMA: DPS potpisao dokument o popisu koji im je uputio premijer Crne Gore Spajić

V.K.

22. 11. 2023. u 06:15

DEMOKRATSKA partija socijalista je potpisala sporazum o popisu koji im je uputio premijer Milojko Spajić, nekoliko sati kasnije nakon što ga je on "overio".

СПОРАЗУМ БЕЗ ДАТУМА: ДПС потписао документ о попису који им је упутио премијер Црне Горе Спајић

Vlada Crne Gore

U sporazumu nije preciziran datum održavanja popisa, mada je on predviđen predlogom izmena i dopuna zakona da bude od 30. novembra do 15. decembra o kome će se izjasniti poslanici parlamenta.

Sednica Skupštine zakazana je za danas na Cetinju u 12 sati, ali je u njen dnevni red uvršten isključivo predlog za izbor sedmog sudije Ustavnog suda, ne i predlog izmena i dopuna zakona o popisu.

Pored Danijela Živkovića, v. d. predsednika DPS-a, sporazum su potpisali i predsednici pet veća, saveta manjinskih naroda - Srpskog nacionalnog saveta, Bošnjačkog veća, Nacionalnog saveta Albanaca, Hrvatskog nacionalnog veća, Saveta Muslimana i Romskog saveta. Ostalo je da do kraja dana paraf na ovaj dokument stave i iz Bošnjačke stranke.

Potpisnici su ocenili da će sporazum stvoriti uslove za održavanje legitimnog, kontrolisanog i verodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti".

- Nadamo se da će se u narednim danima sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan popis stanovništva - navodi se u zajedničkom saopštenju.

O sudiji

POSLANICI novog saziva crnogorske skupštine izjasniće se danas o predlogu da Faruk Resulbegović bude izabran za nedostajućeg sedmog sudiju Ustavnog suda. Za izbor ovog kandidata, koji obavlja funkciju tužioca u ulcinjskom tužilaštvu, za izbor je potrebno 49 glasova (od 81). U prvom krugu glasanja, u februaru on nije dobio dvotrećinsku većinu od 54 poslanika. Podršku Resulbegoviću najavili su ovog puta poslanici vladajuće većine, kao i opozicioni Građanski pokret URA.

Vlada je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, veri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora.

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović saopštio je da je potpisao sporazum o popisu koji je Spajić dostavio opoziciji.

- Potpisivanje sporazuma znači da su se politički akteri obavezali da implementiraju kontrolne mehanizme koji su u sporazumu sadržani. Ukoliko budu implementirani pre 30. novembra popis može početi, ukoliko ne - zna se šta nam je činiti - poručio je Šehović, dodajući da su insistirali da datum popisa sporazumom ne bude preciziran.

Opozicija ostaje pri stavu da u narednih desetak dana nije moguće uspostaviti sve uslove predviđene sporazumom. Prete novim bojkotom popisa ukoliko ne budu ispunjeni svi uslovi iz sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku