SMENJENI ČINOVNICI GRAĐANE KOŠTAJU MILIONE: Troškovi će se uvećavati ako nova Vlada Crne Gore nastavi sa smenom zvaničnika

I. D. S.

20. 11. 2023. u 08:37

ZA funkcionerske naknade svake godine izdvoji se preko milion evra. Samo od 2020. godine od para građana za tu namenu izdvojeno je oko sedam miliona. Ove godine, s obzirom na rekordna imenovanja prethodne vlade, i troškovi naknada bi mogli biti rekordni.

СМЕЊЕНИ ЧИНОВНИЦИ ГРАЂАНЕ КОШТАЈУ МИЛИОНЕ: Трошкови ће се увећавати ако нова Влада Црне Горе настави са сменом званичника

Foto Arhiva

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore već u petak će razmatrati zahteve bivših funkcionera koji su uputili zahtev za naknade po prestanku funkciju. To pravo tražilo je četiri ministra prethodne vlade, 33 poslanika, te 10 skupštinskih savetnika.

Oni će u narednih 12 meseci primati onoliko koliko su zaradili u poslednjem mesecu provedenom na funkciji. Sve to, građane će koštati preko milion evra, a troškovi bi mogli da se uvećavaju ukoliko nova vlada nastavi sa prakosom prethodnih i smeni državne sekretare, savetnike, direktore...

Time bi se spisak korisnika naknada mogao značajno povećati, posebno imajući u vidu da je prethodna vlada imala rekordna imenovanja. Prema podacima NVO Centar za građansko obrazovanje, za vreme mandata Dritana Abazovićeva imenovano je čak 1.305 funkcionera.

Iako se više puta apelovalo na zakonodavnu i izvršnu vlast po pitanju ogromnih troškova za naknade funkcionera, nijedna inicijativa nije razmatrana, te se čeka kako će se prema ovom pitanju odnositi nova vlada.

Nerad mesečno košta skoro 200.000

PREMA podacima Ministarstva finansija od prošlog meseca, pravo na naknadu po prestanku funkcije trenutno ima 74 bivših vladinih činovnika. Isti podaci pokazuju da se za tu namenu mesečno iz budžeta potroši oko 182.000 evra. Od kada je na čelu vlade, u aprilu 2022. godine, došao Abazović, na ime tih naknada isplaćeno je 2,2 milione evra.

Prema rečima poslanika vladajuće partije, šefa poslaničkog kluba "Evrope sad", Miodraga Lakovića, spremni su da predlože rešenje kojim će se ovi troškovi racionalizovati. Kako kaže, mora se tražiti varijanta koja će biti pravednija i koja će smanjiti troškove.

- Razmatrali smo da se predloži da se skrati period primanja nadoknade po prestanku funkcije, na recimo pola godine. Trebalo bi uzimati u obzir koliko vremena je neko proveo na funkciji, pa tek kreirati i rešenje o naknadi - kazao je Laković.

A problematiku neracionalnih troškova za naknade više puta je pokretao CGO. Iz te organizacije su još u februaru prošle godine uputili inicijativu kojom je predložio da se ograniči ostvarivanje prava na ovu spornu privilegiju. Predlagali su da se razrešenim funkcionerima, umesto godinu, naknada isplaćuje tri meseca, da bude u visini prosečne neto zarade u Crnoj Gori. Ipak, čini se da u slučaju kada je reč o privilegijama, ne smeta ni zakonsko rešenje koje je usvojeno zahvaljujući DPS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)