MINIMALNA PENZIJA OD JANUARA VEĆA 150 EVRA Spajić: Evropa sad 2 sprovešće se bez ukidanja Fonda PIO, povećanja PDV i prodaje EPCG

I. D. S.

02. 11. 2023. u 11:01

PENZIONERE sa najnižim primanjima od 1. januara očekuje povišica od oko 150 evra, pa će umesto dosadašnjih nepunih 300 evra, primati 450, najavio je novi premijer Milojko Spajić.

МИНИМАЛНА ПЕНЗИЈА ОД ЈАНУАРА ВЕЋА 150 ЕВРА Спајић: Европа сад 2 спровешће се без укидања Фонда ПИО, повећања ПДВ и продаје ЕПЦГ

gov.me

Ostale mere predviđene programom Evropa sad – povećanje zarada i skraćenje radnog vremena, obećava premijer, sprovešće se u roku od godinu. Ipak, detalji na koji način će se sprovesti program nisu još uvek poznati, ali Spajić je izričit da se Fond Pio neće ukinuti, te da neće biti ni povećanja stope PDV-a i prodaje državnih kompanija.

Umesto  295 evra, penzioneri sa najnižim primanjima, njih nešto više od 40.000, za dva meseca dobijaće 450 evra, najavio je Spajić.  Na koji način će se program sprovesti, te odakle će se obezbediti novac za obećane povišice, premijer nije precizirao. Ipak, izričit je da će Fond PIO opstati, te da se PDV neće povećavati. Spajić je kazao i da će se razmatrati korigovanje iznosa doprinosa za rad.

-Primenićemo program “Evropa sad 2”, koji je za mene jako bitan i koji je osnova mog političkog delovanja i bez njega ništa od ovoga ne bi imalo smisla. Želimo da obradujemo građane da će “Evropa sad 2” biti u potpunosti primenjen onako kako smo rekli u predizbornoj kampanji, bez i jednog zareza razlike. Cilj je održivi način povećanja zarada. Što se tiče Fonda PIO, on se neće ukinuti. Kao što se nije ukinuo ni Fond za zdravstvo, niti je ikada imao nulu u budžetu. Znači, Fond PIO će da ostane u formatu koji je trenutno, s tim što ćemo da razmotrimo nivo poreza i doprinosa na rad. Takođe, neće biti ni povećanja poreza na dodatu vrednost, a neće biti ugrožene ni penzije - rekao je Spajić.

Kako je pojasnio, „tajna“  Evrope sad 1 bila što je ogroman deo novca usmeren u legalnu ekonomiju, te je, kaže premijer, plan da se to uradi i kroz novi program, pa će se raditi na suzbijanju sive ekonomije.

Obveznice i akcije nisu isto

SPAJIĆ je odbacio i optužbe da će se, kako bi se obezbedio novac  za sprovođenje programa, prodati državno preduzeće – odnosno da će Elektroprivredu predati privatnicima u ruke. Ove navode javnosti je predočio Spajićev prethodnik, Dritan Abazović, ipak, premijer tvrdi da su to „lude izjave.

-Priča o prodaji Elektroprivredi je lažna informacija. Ne znam od koga je to došlo. Nikad to nisam rekao ni u kakvom formatu. Samo sam pre dve godine rekao da bi obveznice EPCG trebalo izdati na londonskoj berzi. Ali, to što finansijski nepismeni ljudi ne razlikuju obveznice i prodaju akcija, to nije moj problem – kazao je Spajić.

Kada je reč o drugim merama koje je Spajić obećavao – minimalna zarada 700 evra, prosečna 1.000, a radno vreme kraće, odnosno sedam sati dnevno, za to će trebati nešto više vremena. Premijer je već dao rok, te prema njegovim rečima, zaposleni povišice i kraće radno vreme mogu očekivati do novembra naredne godine.

Ni detalja u vezi sa sprovođenjem tog dela programa još uvek nema, te je nejasno na koji način će se doći do većih zarada. Zbog toga je Evropa sad 2.0 već neko vreme na udaru kritika javnosti i stručnjaka. Sa druge strane, premijer je samouveren i tvrdi da neće biti problema, kao ni sa prvim programom Evropa sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)