DVA MILIONA ZA DVOJICU VERNIKA: Najava rekonstrukcije i gradnje džamije u Radulićima uznemirila javnost u Bijelom Polju

M. SEKULOVIĆ

02. 11. 2023. u 06:45

GROMOGLASNA najava medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju o rekonstrukciji i gradnji novog verskog objekta na ostacima Hajdar-pašine džamije u selu Radulići, u kome žive samo dva stanovnika islamske veroispovesti, ustalasala je javnost na ovom području.

ДВА МИЛИОНА ЗА ДВОЈИЦУ ВЕРНИКА: Најава реконструкције и градње џамије у Радулићима узнемирила јавност у Бијелом Пољу

Foto: M. S.

Nakon tri decenije od prvog neuspešnog pokušaja, iz medžlisa je, bez ikakvih konsultacija sa meštanima Radulića, preko medija poručeno da im je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora Opštine Bijelo Polje izdao urbanističko-tehničke uslove za ove poslove, koji će koštati više od dva miliona evra!

- Važnost ovog poduhvata je naširoko prepoznata, pa je i naša dijaspora pokazala ogromno interesovanje za ovaj vakuf - kažu iz medžlisa.

Ističu, takođe, "da se radi o uspehu Islamske zajednice u Crnoj Gori", što je podržala Bošnjačka stranka koja je na vlasti sa DPS-om u Bijelom Polju i praktično donosi glavne odluke, jer od njene podrške zavisi opstanak vlasti u ovoj opštini.

Foto: M. S.

Ni po cenu života neće biti gradnje džamije u Radulićima, kažu u ovom selu i dodaju da u poslednjih 30 godina više puta umalo nije dolazilo do krvoprolića.

- U katastru je urađena promena podataka, ranije zemljište bilo je upisano po kulturi - crkva i kamenjar krš, potom crkva džamija, a onda - džamija. Neće im proći naum - kaže meštanin Mihajlo Radović, koji kao i svi u selu tvrdi da je džamija sagrađena na temeljima i materijalom od spaljene crkve u susednom selu Crnča i na mestu starog pravoslavnog groblja.

Stav episkopa posle razgovora sa IZ

EPISKOP Metodije se zasada neće oglašavati povodom ovog slučaja. Obaviće razgovor sa ljudima iz Islamske zajednice, a onda će biti poznat njegovo stav po ovom pitanju. Ovo je "Novostima" saopšteno iz kabineta episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Arheolog iz Berana Predrag Lutovac kaže da materijalnih dokaza o tome zasad nema... Juče je za "Novosti" jedan ekspert za ova pitanja saopštio da po važećem Zakonu o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore nikakvih radova na ostacima Hajdar-pašine džamije ne može biti!

- Zakon ne dozvoljava projekte idealne rekonstrukcije kulturnih dobara - tvrdi ovaj stručnjak i navodi primere gde su slični radovi onemogućeni Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori! - Nije dozvoljena obnova Crkve Svetog Nikole iz srednjeg veka na Prevlaci! Takođe ni gradnja severnog paraklisa na Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, koja je sagrađena oko 1190. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove