NEMA ODLAGANJA POPISA: Odgovor je Abazovića na pritiske suverenista koji poručuju da ne žele od Crne Gore da prave Srpsku

V.K.

28. 09. 2023. u 10:00

PREMIJER u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je crnogorskim suverenistima da neće biti odlaganja popisa stanovništva u Crnoj Gori.

НЕМА ОДЛАГАЊА ПОПИСА: Одговор је Абазовића на притиске суверениста који поручују да не желе од Црне Горе да праве Српску

Foto: Fejsbuk/Vremenska.Prognoza By Dušan

- To se neće desiti i ne pravimo od toga bauk. Nismo ga imali 13 godina, a bilo je izbora, bilo je svega. Od 1. do 15. novembra je popis, i to je to - poručio je predsednik Vlade Crne Gore.

Međutim, ovih dana pojačana je hajka crnogorskih suverenista na nadležne u državi da odlože ovogodišnji popis stanovnika. Najpre su digli glas predstavnici albanskih partija, a potom i one sa suverenističkim ideološkim projektom. Tako je vršilac dužnosti šefa predsednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković poručio da popis treba odložiti "kako bi imali stabilan politički ambijent". Prema njegovim rečima, popis se ne treba održavati u vremenu kada su prilike, kako ocenjuje, nestabilne ili kada se poklapa sa izbornom godinom. Iz te partije pozvali su Evropsku komisiju i Evrostat da isprate ovaj proces.

- Ako dodamo da su institucije potpuno urušene i da Crna Gora ne može sprovesti regularan popis, onda je jasno da ovo pitanje zahteva adekavatan tretman od svih - kaže Živković.

Prolongiranje zbog kriza

POSLE dve godine odlaganja, zbog zdravstvene i političke krize, u Crnoj Gori će se održati popis stanovništva. Prema konačnim rezultatima popisa iz 2011. godine, Crna Gora ima 620.000 stanovnika, a nijedna nacija nema natpolovičnu većinu. Najbrojniji su Crnogorci sa 45 i Srbi 28 odsto.

Njihov koalicioni partner, Socijaldemokrate poručuju da s obzirom na dugotrajan proces formiranja nove vlade i ocenu da "tehnička vlada nema legitimitet da sprovede događaj od važnosti kao što je popis stanovništva", potrebu odlaganja popisa navode kao jedino logično rešenje. Funkcioner Socijaldemokratske partije Crne Gore Mirko Stanić traži od nadležnih odlaganje popisa na proleće kako se od Crne Gore ne bi pravila "Republika Srpska na moru, jednako zaostala, izolovana i osiromašena"!

- I predsednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj je tražio pomeranje popisa, jer nije odrađen formular za prijavu na albanskom jeziku, tako da je očigledno da sadašnja nelegalna vlast uz podršku nalogodavaca iz susedne države želi da što pre organizuje ovaj proces kako bismo dobili povoljne rezultate - poručio je suverenista Stanić. V. KADIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)