BERANE GUŠI DIM I SMRAD Drama na levoj obali Lima, gori divlja deponija

M. SEKULOVIĆ

28. 08. 2023. u 11:27

NA levoj obali Lima, nepunih stotinak metara od centra Berana, već drugi dan traje drama, bez veće nade da bi joj se brzo mogao videti kraj! Gori divlja deponija koju su na obali reke napravili nesavesni građani, ali, kako mnogi tvrde i Komunalno preduzeće, koje tu navodno odlaže otpad, čiji ga radnici potom pod okriljem noći pale.

БЕРАНЕ ГУШИ ДИМ И СМРАД Драма на левој обали Лима, гори дивља депонија

milutin sekulović

Nesnosan smrad se širi po centru a dim je u subotu okovao celo Obalsko naselje i MZ Park. Stanovnici su u subotu veče i nedelju bezuspešno pozivali telefone nadležnih službi.

- Ovo je sramota. Jedva je u subotu veče sprečena blokada saobraćaja na obilaznici kojom se otpad dovozi na deponiju i tu spaljuje. Ubedili smo ljude da to ne čine, kako bi vatrogasci imali nesmetan prilaz terenu. Zahtevamo hitnu intervenciju državnih organa, ali i vanrednu sednicu SO Berane - kazao je predsednik MZ Park Petar Labudović.

Građani Berana udišu azbestne čestice koje izazivaju kancer, tvrde iz OO DPS Berane, pozivajućii nadležne da hitno reaguju.

Komunalci odlažu "samo" šut

- NE deponujemo smeća na ovom mestu. Dovozimo tu "samo" građevinski otpad i šut, kojima zaravnjavamo otpad koji građani tu istovaraju. Uskoro ćemo dobiti lokaciju za deponovanja šuta i građevinskog otpada - kaže direktor JP Komunalno, Mlan Lekić, koji je demantovao da je Komunalnom zabranjeno odlaganje na deponiji u Rujištima.

- Iako je beranska vlast upoznata sa problemom azbestnog otpada, građani naše opštine su i dalje izloženi opasnosti, od ove, veoma toksične i po ljudsko zdravlje opasne materije - kažu iz DPS Berane. Paljenjem azbestnog materijala oslobađaju se čestice koje ako se udišu mogu da izazovu ozbiljne i trajne posledice po naše zdravlje. Posledice možda neće biti vidljive odmah, ali će nažalost i sigurno biti prisutne.

Iz ove partije dobro se sećaju, da su zbog divljih deponija i namere da u Beranama sagrade regionalnu deponiju, posle desetak godina na vlasti, oterani u opoziciju. Ali, očigledno, loša praksa se nastavlja, a Beranci su po tropskim temperaturama prisiljeni da spas od dima i zadaha traže van svog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)