ODMAH POSAO ZA 600 GRAĐANA: Šta su smislili u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore

I. D. Stojadinović

02. 06. 2023. u 14:35

U EVIDENCIJI crnogorskog Zavoda za zapošljavanje trenutno se nalazi nešto više od 40.000 ljudi koji traže radno mesto i - mada je to za 11 odsto manje nego lane - već su spremna dva projekta, vredna nešto više od dva miliona evra, kojima će biti podržano 176 poslodavaca, zarad angažovanja 600 ljudi.

ОДМАХ ПОСАО ЗА 600 ГРАЂАНА: Шта су смислили у Заводу за запошљавање Црне Горе

PROJEKTI Zgrada Zavoda za zapošljavanje, Foto ZZZCG.me

Štaviše, v. d. pomoćnika direktora Zavoda, zadužen za mere aktivne politike zapošljavanja, Goran Bubanja najavljuje da će u ovoj godini posla biti za više od 1.900 nezaposlenih.

- Oni će biti angažovani kroz programe osposobljavanja za samostalan, odnosno za rad kod poslodavca, za šta je Zavod opredelio četiri miliona evra - naveo je Bubanja.

Obuka za samostalan rad namenjena je kandidatima sa trećim i četvrtim nivoom obrazovanja, kojima je nedostatak radnog iskustva bio prepreka u zapošljavanju, dok će edukacijom za rad kod poslodavaca biti obuhvaćeni oni kojima su nedostatak znanja, veština i sposobnosti za obavljanje poslova u okviru određenih zanimanja predstavljali nepremostivu barijeru.

- Ugovori o realizaciji su već potpisani, pa očekujemo nastavak pozitivnog trenda. Inače, stopa registrovane nezaposlenosti trenutno iznosi 18 odsto, što je za 2,4 procenta manje nego lane, a u periodu od 1. januara do 25. maja poslodavci posredstvom Zavoda podneli prijavu za 13.340 slobodnih radnih mesta. Istovremeno, mi smo čak 20.500 puta posredovali u zapošljavanju, za bezmalo 14.000 kandidata iz naše evidencije - zaključuje v. d. direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Planovi

U PRVOJ polovini juna biće potpisani ugovori za još dva programa: Direktno otvaranje radnih mesta - javni rad, u vrednosti od 900.000, te Podsticaji za zapošljavanje, "teški" 100.000 evra. Do kraja meseca biće realizovan i program obrazovanja i osposobljavanja 670 odraslih, za koji je izdvojeno 300.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024