PRELEPE SLIKE IZ NIKŠIĆA: U litiji mošti Svete Ane, majke ostroškog Čudotvorca (FOTO)

V.K.

12. 05. 2023. u 20:24

Na svenarodnoj litiji u Nikšiću u slavu Svetog Vasilija Ostroškog nošene mošti Svete Ane, majke Čudotvorca.

ПРЕЛЕПЕ СЛИКЕ ИЗ НИКШИЋА: У литији мошти Свете Ане, мајке острошког Чудотворца (ФОТО)

V.K.

Litiju koja je okupila na desetine hiljada vernog naroda  predvodili su mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije, episkopi budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, istočno-američki Irinej, bihaćko-petrovački Segije, južno-centralno američki Kiril.

Iako je dva dana besnele nevreme u Nikšiću samo.par sati pre početka litije granule je Sunce a brojni Nikšićani kao i gosti podelili su ka Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog da uzmu učešće u krsnom hodu. U nepreglednoj.koloni našli su se predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i predsednik Skupštine opštine Nemanja Vuković,odbornici, poslanici, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić sa saborcima, predstavnici ruske ambasade, Srbije i Republike Srpske.

U pozdravnom govoru episkop Budimljansko-nikšićki Metodije zahvalio je odbornicima lokalnog parlamenta što su svojim glasovima omogućili da praznik Svetog Vasilija od ove godine postane slava Nikšića.

Radost se očitavala i na licu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.
Sveti Sava okupljao je narod oko svojih mošti u Mileševi a  nakon njihovih spaljivanja,  Sveti Vasilije je u ostroškoj pećini okupljao svoj narod.
 
Premnogo smo naših muka predali Svetom Vasiliju. On pohodi svoj narod svuda u svetu gde ga ljudi sa verom i pobožnosti prizivaju. Za njega nema vidljivih i nevidljivih granica, podsetio je mitropolit Joanikije.
 
Mošti Svete Ane  nakon litije, bile su izložene u nikšićkoj Sabornoj crkvi na poklonjenje vernom narodu. Tradicionalno, u litiji nosi se i jastuk Svetog Vasilija Ostroškog, jedna od relikvija Saborne crkve u Nikšiću. Takođe, u litiji se nosi i deo moštiju prevlačkih mučenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)