U CRNOJ GORI PENZIONERI SA ZAHTEVIMA IDU NA ULICU: Pet procenata planirano usklađivanje, daleko od očekivanih 20 odsto

I. D. S.

09. 05. 2023. u 12:50

CRNOGORSKI penzioneri, nezadovoljni visinom primanja, odnosom države prema njima i penzionim sistemom uopšte, uskoro bi mogli da izađu na ulice. Već neko vreme njihova udruženja rade na organizaciji masovnih protesta, na kojim planiraju da Vladi, a posebno Ministarstvu finansija, predoče niz zahteva. Između ostalog, očekuju da se penzije povećaju za makar 20 odsto, tvrdeći da trenutni iznos ne obezbeđuje ni preživljavanje, a kamoli pristojan život.

У ЦРНОЈ ГОРИ ПЕНЗИОНЕРИ СА ЗАХТЕВИМА ИДУ НА УЛИЦУ: Пет процената планирано усклађивање, далеко од очекиваних 20 одсто

Foto: Shutterstock

Pet odsto povećanja, koliko se planira narednim usklađivanjem penzija, daleko je od onoga što zahtevaju penzioneri. Najstariji građani očekuju da država njihova primanja poveća za makar 20 odsto, te poručuju da im je prekipelo.

- Život od 270 ili 300 i nešto više evra penzije nije život, nego siromaštvo kojem se nažalost ne nazire kraj, penzioneri "okreću list" - navodi se u proglasu Grupe penzionera Crne Gore.

Ukoliko Vlada ne poveća penzije, uskoro će izaći na proteste koje već neko vreme organizuju.

Na minimalcu polovina

PREMA izveštaju o poslovanju Fonda PIO CG za prošlu godinu, 53.630 penzionera ili 44,7 odsto njihovog ukupnog broja je primalo minimalnu ili nižu penziju, što je skoro dvostruko više u odnosu na 2021. godinu. Iz NVO Udruženje penzionera Crne Gore navode da dve trećine ili skoro 80.000 od ukupno 120.000 penzionera prima penziju ispod prosečne.

Povećanje je, ipak, samo jedan od zahteva koji planiraju da upute nadležnima. Penzioneri traže i da se penzije povećavaju linearno i kada su vanredna povećanja, navodeći da su prethodna dva puta povećane samo minimalne penzije. Takođe, navode da je oko 21.000 penzionera sa između 30 i 40 godina radnog staža svrstano u kategoriju sa minimalnim penzijama koja iznosi 259 evra, zajedno sa onima koji su se penzionisali po minimalnim uslovima. Sporno je, kako navode to što su godinama uplaćivali novac u razne fondove, a izjednačeni su sa onima koji su doplaćivali po koju godinu staža kako bi se penzionisali.

Problem je, navode penzioneri, i što godišnje ostanu zakinuti za jednu penziju. Naime, kako je isplata sredinom meseca, oni za 12 meseci prime 11 penzija, a dvanaesta se isplaćuje u narednoj kalendarskoj godini, sredinom januara.

Poseban problem imaju penzioneri koji su radni staž stekli u drugim državama. Čak 11.000 njih mesečno prima iznos manji od 259 evra, a Zakon ne daje mogućnost da se oni izjednače sa korisnicima minimalniih penzija. Stoga traže da se zakon reguliše, kako bi se rešio i njihov problem.

Ipak, iz Ministarstva finansija za penzionere zasada samo imaju poruku da se penzije izmiruju redovno, te da nema bojazni da će faliti novca za isplatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!