TRAŽILI PRATNJU ZA JEDAN KAMION! Hapšenjima zbog krađe milionski vrednih cigareta u Crnoj Gori možda nije kraj

S. ĐOKIĆ

07. 10. 2022. u 06:47

CRNOGORSKO Specijalno tužilaštvo, na osnovu do sada prikupljenih dokaza, formiralo je zbog nestanka milionskog tovara cigareta predmet i to protiv organizovane kriminalne grupe.

ТРАЖИЛИ ПРАТЊУ ЗА ЈЕДАН КАМИОН! Хапшењима због крађе милионски вредних цигарета у Црној Гори можда није крај

Foto Vlada CG

Na koji način i uz čiju pomoć, ko je sve učestvovao i bio član ovog švercerskog klana nije poznato.Navodno, čitava "operacija" nije mogla proći bez znanja određenih pripadnika policije ali i samog vrha Uprave prihoda i carina, zbog čega, navodi sagovornik iz Novosti, "pitanje je sata kada će akcija hapšenja biti nastavljena".

Ne prestaju spekulacije o tome ko bi se sve mogao naći na spisku onih koji su učestvovali u krađi cigareta.

Tokom transporta cigareta od skladišta "Zetatransa" do Nikšića u subotu su se smenjivale čak tri policijske patrole - Podgorice, Danilovgrada i Nikšića, ali niko od službenika UP nije prijavio nadređenim da se nešto sumnjivo događa i da na odredište nije stigao jedan od kamiona iz konvoja.

Tokom krivične istrage, tvrde upućeni, biće zanimljivo da se otkrije da li je neko i u sistemu Uprave policije možda štitio nelegalni posao ili po nečijem naređenju žmurio na nestajanje tovara vrednog gotovo milion evra.

Foto Vlada CG

Navodno su Upravi policije iz Uprave prihoda i carina prijavili da im je potrebna pratnja samo za jedan kamion, koji je uredno stigao u Nikšić na spaljivanje. Drugi kamion je skrenuo s puta. Narednog dana, posle više od 30 sati potrage, policija je pronašla kamion sa cigaretama u naselju Velje brdo, gde se nalazi sedište firme "Brnović trans", čiji direktor je uhapšen.

Poznata su imena do sada uhapšenih - to su službenik Uprave prihoda i carina Mihailo Saveljić, zatim Željko Ivanović, načelnik Odeljenja za sprečavanje krijumčarenja, kao i članovi Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Uprave prihoda i carina Radivoje Vujačić i Nebojša Adamović. Pre njih, u sklopu akcije sprečavanja krijumčarenja zaplenjenih cigareta u pritvoru su zadržani Dalibor Brnović, direktor firme "Brnović trans", ali i dvojica službenika Uprave prihoda i carina - Elvir Adrović, šef Komisije za uništavanje cigareta UPC, i Milutin Pejović, vođa mobilnog tima za suzbijanje krijumčarenja UPC.

Akcija razotkrivanja državnog šverca vođena je u strogoj tajnosti i trajala je duže od mesec i to bez učešća crnogorske policije, a na osnovu informacija Agencije za nacionalnu bezbednost i britanskih obaveštajaca.

Inače, Vlada Crne Gore prihvatila je juče ostavku dosadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Radeta Miloševića i za vršioca dužnosti direktora imenovala Vladimira Bulajića, koga je na tu funkciju kandidovao ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Odgovori

AKO se razotkrije ko je bio organizator velikog šverca cigareta, mislim da će se naći odgovor ko je nalogodavac ubistva Duška Jovanovića i ranjavanja novinarke Olivere Lakić, saopštio je na sednici Vlade premijer Abazović. - Ukoliko se bude rasvetlio šverc cigareta u Crnoj Gori na način da se detektuje što se činilo u prethodnom periodu i od strane koga, smatram da će oba ova odgovora videti svetlost dana.

ADROVIĆ SE BRANI SA SLOBODE

U SKLOPU iste akcije hapšen je i predsednik Komisije za uništavanje oduzetih cigareta Elvir Adrović. On je napustio podgorički Centar bezbednosti, u sredu oko šest sati. Pritvor do 30 dana sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Dragoje Jović, odredio je Brnoviću i Pejoviću, dok za Adrovića predlog za pritvarenje nije dostavljen sudu.

Pejović se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično delo primanje mita i zloupotreba službenog položaja, a Brnović za stvaranje kriminalne organanizacije i krivično delo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja. Pritvor im je određen zbog opasnosti od uticaja na svedoke.

* * * * * * * * *

KRIVOKAPIĆ: TEMELjNI STE POTPISALI BEZ CRNOGORACA

PREMIJER Abazović je, polemišući na sednici Vlade sa ministrom Rankom Krivokapićem, rekao da evropske integracije nisu blokirane zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, već zbog hira predstavnika pojedinih partija.

- Ljudi su ukapirali o čemu se radi. Da se priča kako je SPC eksponent ekstremizma... Da neko dođe da kaže ljudima koji su muslimani da su teroristi jer idu u džamiju, nemojte to.

Tu politiku možete da zastupate, ali ne u ime vlade - kazao je Abazović, dok se Krivokapić osvrnuo na čin potpisivanja ugovora: "Tu nije bilo nijednog Crnogorca, a bilo je 38 ljudi, tridesetak sveštenika i četvorica predstavnika vlade."

- Čuješ li ti sebe šta pričaš - pitao je Abazović.

- Da - odgovorio je Krivokapić.

- Ne možemo ovu sednicu pretvarati u nacionalistički skup - dodao je Abazović.

- Mislim da ste vi vođa nacionalizma u ovoj državi i u regionu, i to onog najopasnijeg - reagovao je Krivokapić. V.K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)