ZLOČIN KOJEM ZABORAVA NEMA: Obeleženo 78 godina od pokolja više od 600 žitelja Velike kod Plava

M. Sekulović

28. 07. 2022. u 18:58

OKUPILI smo se danas na ovom stradalnome mestu sećajući se svih koji su stradali nevino, ne samo u Velici nego u čitavoj polimskoj dolini, ali se sećamo i svih koji su život dali za veru i otečestvo u naše vreme... Mi smo svi jedan veliki nebozemni sabor...

ЗЛОЧИН КОЈЕМ ЗАБОРАВА НЕМА: Обележено 78 година од покоља више од 600 житеља Велике код Плава

Foto M. Sekulović

Ovako je danas besedio episkop budimljansko-nikšićki Metodije, posle parastosa za više od 600 žrtava pokolja od 28. jula 1944, koji su za svega nekoliko sati u selu Velika kod Plava, izvršile SS divizije "Princ Eugen" i "Skenderbeg", potpomognute vulnetarima i balistima iz Rugove, albanskom milicijom iz Plava i Gusinja, i muslimanskom milicijom sa područja Bihora, uglavnom iz Petnjice i okoline!

Obeležavanju godišnjice stradanja pravoslavaca u Velici prisustvovale su delegacije Vlade Crne Gore, koju je predvodio ministar pravde Marko Kovač, Opštine Plav koju je predvodio predsednik Nihad Canović i čelnici opština Berane i Andrijevica, ali i predstavnice stradalačke i pobratimske Pive.

Foto M. Sekulović

- U genocidu u Velici stradala je 521 osoba, a iz Metohije još 36 Veličana, koji su spas od balista potražili u zavičaju - rekao je za "Novosti" Ljubiša Paunović, šef Tima za utvrđivanje istine o genocidu u Velici. - Za još 130 osoba prikupljaju se podaci da li su umoreni toga datuma zapisanog u istoriji beščašća, ili dan ranije ili kasnije.

Kako je Tim utvrdio, ubijeno je 347 osoba ženskog pola, od čega devet žena u poodmakloj trudnoći, a ekshumacijom posle rata, utvrđeno je da je jedna od njih nosila blizance. Umorena su 164 muškarca, a za osam žrtava nedostaju podaci o polu.

Foto M. Sekulović

- Svirepo su bacani uvis pa dočekivani na bajonete, vešani su na šljive, odsecani su im udovi, a paljenjem u kućama ubijena su 23 deteta uzrasta do godinu. Čak 48 umorene dece nije navršilo ni pet godina! Na najbestijalnije načine likvidirano je još njih 58 uzrasta do 10 godina i 34 starosti do 15 godina! Nacisti su likvidirali i 23 momčića do 18 godina, a nešto starijih, onih do 20 godina ubijeno je 21. Ubijani su i oni od 70 godina, njih čak 30, ali i oni stariji, 14 starina do 80 leta. Nisu bila pošteđena ni četiri starca od 90 godina - kaže Paunović.

Sveti arhijerejski sabor SPC je, 24. maja 2017, Svetim novomučenicima proglasio žrtve nacističkog terora iz Velike, Ržanice i Gornje Ržanice, pridružujući im i 28 dece umorene glađu u plavskom zatvoru 1941. godine. Dan spomena je 28. jul - na dan Svetih Kirika i Julite, kojima je posvećena crkva u Velici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!