BIJELU GUŠI 50.000 TONA OPASNE ZEMLJE: Izvoz kontaminiranog zemljišta iz brodogradilišta bez dozvole

V. V.

23. 05. 2022. u 06:34

OKO 50.000 tona kontaminiranog zemljišta na prostoru nekadašnjeg brodogradilšta ostaje u Bijeloj jer kompanija "Valgo" nije obezbedila dozvolu za izvoz i konačno zbrinjavanje. Španske vlasti povukle su dozvole, jer smatraju da reč o ilegalnom transportu. Uz to, zatražile su i da se ranije uvezene količine vrate u Crnu Goru.

БИЈЕЛУ ГУШИ 50.000 ТОНА ОПАСНЕ ЗЕМЉЕ: Извоз контаминираног земљишта из бродоградилишта без дозволе

Foto V. V.

Početkom godine Agencija za zaštitu životne sredine je posredstvom Vlade Crne Gore potpisala amandman kojim je omogućena garancija i zadržavanje finansijskih sredstava, koja će biti aktivirana u slučaju da kompanija "Valgo SA" Francuska ne ispuni obaveze iz ugovora.

- Tada je kompanija "Valgo" dostavila Vladi Crne Gore i Agenciji za zaštitu životne sredine dinamički plan radova, i kao rezultat, u veoma kratkom roku, odnosno već u naredna dva meseca imali smo tri izvezena broda, dva broda natovarena gritom i jedan kontaminiranim zemljištem. Time je, konačno, nakon gotovo 40 godina, izvezena kompletna količina grita iz brodogradilišta Bijela. U međuvremenu, španske vlasti su informisale da je dozvola u vezi kontaminiranog zemljišta povučena, iz razloga neovlašćene količine i prevoznika. Zatražili su i povraćaj kontaminirane zemlje u Crnu Goru jer smatraju da se radi o ilegalnom transportu - saopštili su iz Agencije.

Agencija je stupila u komunikaciju sa španskim vlastima, što je doprinelo konačnom zbrinjavanju kompletne uvezene količine grita i 7.500 tona kontaminiranog zemljišta na deponiji u Sevilji.

SANACIJA NA DUGOM ŠTAPU

EPILOG je da radovi na remedijaciji lokacije Brodogradilišta neće biti završeni dok traje projekat "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje", koji je definisan aneksom ugovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)