BEOGRADSKE PRIČE: Kako su izgledali "ledomati" pre jednog veka
30. 04. 2021. u 11:30
POČETKOM 20. veka nije bilo lako priuštiti sebi osveženje tokom vrelih letnjih dana.
Povezane vesti

FELJTON - NAJMANJI KELNER NA SVETU: Legendarni Miša, visok tek nešgo više od metra, oblegao je oko stolova kao kobac i tako zaradio nadimak
VOJISLAV Voki Kostić, stalni gost "Kalenića", bio je jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora. Odrastao je u uglednoj beogradskoj porodici lekara. Još kao dete naučio je ne samo kulinarske veštine nego i gospodski red u kući, naviknut na život u izobilju.
02. 04. 2021. u 18:00

TURCI OBNAVLJAJU PARNO KUPATILO: Uskoro rekonstrukcija kulturnog dobra braće Krsmanović na beogradskom Dorćolu
NA MESTU nekadašnjeg turskog amama na Dorćolu, na čijim su ruševinama braća Krsmanović 1886. godine podigla parno kupatilo u novom objektu, Turci će, vek i po kasnije, obnoviti ceo ovaj kompleks. Zapušteno parno kupatilo, koje je sve do zatvaranja pre desetak leta, korišćeno onakvo kakvim su ga napravila braća iz ove ugledne beogradske trgovačke porodice, sada se tretira kao "zajedničko nasleđe Srbije i Turske", bez obzira na to što su Osmanlije napustile prestonicu 19 godina pre gradnje novog zdanja.
18. 04. 2021. u 10:00

FELJTON - KUVAR U BOKSERSKIM RUKAVICAMA: Kako je Voki Kostić preporodio i obogatio repertoar savremenog pozorišta
VOJISLAV Voki Kostić potiče iz stare beogradske porodice. Oba roditelja su mu bili lekari, majka pedijatar i upravnik Dečje klinike, otac doktor medicine i osnivač Medicinskog fakulteta.
10. 04. 2021. u 18:00

FELJTON - LAMENT NAD STARIM KAFANAMA: Sa njima nisu iz sećanja nestali i ljudi koji su činili njihovu dušu
DANAS na Čuburi osim "Kalenića" gotovo da i nema kultnih kafana u njihovom nekadašnjem duhu. Nestale su pred naletom novokomponovanih žitelja Beograda, koji su postali gospodari grada. S njihovim nestankom ugušena je tradicija cele Čubure, a nekada su bile pravo uživanje mnogima i van granica Čubure i Vračara.
29. 03. 2021. u 18:00
Najnovije iz rubrike

IZMENJENE TRASE ZA VIŠE OD 40 LINIJA: Planirane brojne izmene u javnom gradskom prevozu za danas zbog manifestacije na Adi Ciganliji
MANIFESTACIJA "Otvoreno prvenstvo Srbije u triatlonu - IRONMAN 70.3" biće organizovana danas na Adi Ciganliji. Zbog toga će brojne linije javnog gradskog prevoza saobraćati izmenjenim rutama od 6.00 do 15.30.
21. 09. 2025. u 12:32

SVE IZMENE NA JEDNOM MESTU: Detaljan spisak linija koje menjaju trasu zbog održavanja vojne parade
ZBOG vojne parade "Snaga jedinstva 2025", koja se održava sutra, od ponoći će biti izmenjen režim saobraćaja i rada pojedinih linija javnog gradskog prevoza, a saobraćaj će biti potpuno obustavljen u pojedinim ulicama u Novom Beogradu.
19. 09. 2025. u 14:16

"PARKIRAJ I VOZI" SA STANICE "JUG": Uz novo prolazno stajalište planirano otvaranje posebnog prostora za automobile
STAJALIŠTE "Jug" na kom su radovi u toku neće biti samo protočna stanice već će se uz njega nalaziti uređen prostor po principi "Parkiraj i vozi", najavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić. To će omogućiti gostima prestonice da ostave automobil i da autobuskim i šatl linijama koje će polaziti sa ovog stajališta nastave put ka centru grada i tako izbegnu gužve u saobraćaju, a i probleme zbog nepoznavanja prestonice.
19. 09. 2025. u 12:04

NA SAVSKOM KEJU POSTAVLJENI STRUJNI ORMARI: Apel građanima da im ne prilaze
NA levoj obali reke Save, u okviru Savskog keja, u skladu sa izdatim rešenjem o odobrenju za izvođenje radova obezbeđeni su i postavljeni strujni ormari pod punim strujnim naponom.
19. 09. 2025. u 11:30

ZA PIĆE SAMO U JAJINCIMA: Analiza kvalteta vode GZZJZ sa javnih česmi sa izvorskom vodom
LABORATORIJSKA analiza u avgustu, sa 45 javnih česmi sa izvorskom vodom, pokazalo je da je ispravna za piće samo na javnoj česmi Jajinici, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd. Kako se navodi, 13 uzoraka bilo fizičko-hemijski neispravnih, 24 nije ispunjavalo mikrobiološke kriterijume, dok kod 13 biološko parazitološki nalaz nije bio dobar.
16. 09. 2025. u 13:56
Sokobanjac
30.04.2021. 13:43
U mom kraju, piće smo spuštali u bunar i tako ga hladili. Pečenje koje bi leti preostalo posle slava i zavetina stavljali smo u korpu koju smo konopcem takođe spuštali u bunar tik iznad površine vode. Hladan vazduh je mogao da ga sačuva nekoliko dana. Suvo meso bi prelili mašću koja je mogla da ga čuva veoma dugo.