PODRŠKA RODITELJIMA: Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novog Beograda obeležilo 50 godina rada

B.B.

10. 05. 2024. u 15:09

UDRUŽENjE za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novog Beograda (MNRO) proslavilo je veliki jubilej - 50 godina rada.

ПОДРШКА РОДИТЕЉИМА: Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Новог Београда обележило 50 година рада

Foto: Opština Novi Beograd

Kako je istakla predsednica Udruženja Radomirka Božinovski, od osnivanja MNRO je imao svesrdnu podršku opštine i Centra za brigu o starima deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“. Predstavncima ovih institucija su uručene plakete.

Prema rečima Božinovske, udruženje postoji i traje na prvom mestu zbog potrebe i želje roditelja koji imaju decu sa poteškoćama u razvoju da se udruže na složenom zadatku roditeljstva.

– Ta pomoć je naročito potrebna na početku, kada se roditelj suočava sa dijagnozom i postaje svestan da razvoj njegovog deteta neće ići normalnim tokom – rekla je Božinovski.- Važno je da tada roditelj ne bude sam i da mu podrška, pored stručnjaka, budu drugi roditelji koji su iskusniji u tome.

Ona je podelila i lično iskustvo takvog roditeljstva i dodala da su tokom odrastanja njene dece koja su suočena sa problemima u razvoju, velika podrška bili stručnjaci.

Program u sali GO Novi Beograd upotpunili su i članovi Udruženja MNRO Novi Beograd koji su izveli pesme „Volim te, volim, Novi Beograde, „I ja sam dete sa ove planete“, „Pet dana blago nama“ i „Krila leptira“.

Retrospektivu rada udruženja kroz prezentaciju fotografija iznela je stručni saradnik, defektolog Lidija Nikolić Novaković.

Ona je istakla da je od evidentiranih više od 1.200 mentalno nedovoljno razvijenih osoba na teritoriji Novog Beograda, registrovano njih 861, a da sistemsku podršku dobijaju 384 osobe.

Udruženje ima 109 aktivnih članova, a povelje i zahvalnice za podršku u radu i njegov opstanak, dodeljene su mnogobrojnim institucijama, ustanovama, udruženjeima i pojedincima, među kojima su i direktorka Predškolske ustanove „11. april“ Jelena Dubljević, glumac Aleksandar Dimitrijević, ali i mladi volonteri, među kojima je i voditeljka programa, novinarka Jovana Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!