KNJIGOVESCI SE VRATILI U KLUPE: Agencija za kvalifikacije ponovo odobrila upis na obrazovni profil koji postoji više od 190 godina

Branka Borisavljević

11. 12. 2023. u 06:45

POSLE godinu dana pauze, Grafičko-medijska škola će sledeće godinu ponovo upisati novu generaciju knjigovezaca.

КЊИГОВЕСЦИ СЕ ВРАТИЛИ У КЛУПЕ: Агенција за квалификације поново одобрила упис на образовни профил који постоји више од 190 година

Grafička škola/Miloš Bukumira, Foto M. Anđela

U junskom roku, đaci u listu želja nisu mogli da navedu šifru ovog obrazovnog profila.

"Večernje novosti" su više puta pisale i ukazivale na besmislenost gašenja zanimanja za koje se generacije školuju više od 190 godina. Sudeći po novim odlukama to je shvatila i Agencija za kvalifikacije i dala "zeleno svetlo" da se moderno nazvan "tehničar grafičke dorade", vrati u obrazovni sistem.

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora Grafičko-medijske škole, sledeće godine nastaviće se školovanje ovih kadrova i biće upisano jedno odeljenje učenika. Apel da se ne ukine traženi obrazovni profil i podršku školovanju knjigovezaca, dala je i privreda, posebno grafička industrija.

- Zahvalni smo Agenciji za kvalifikacije koja je uvidela neophodnost postojanja ovog obrazovnog profila - kaže Bukumira. - Svi grafičari su bili u neverici da je tako nešto moglo da se desi, jer postoji esencijalna potreba za grafičkom doradom bez koje nema štampanih medija. Ukidanje ovog profila bi dovelo do ukidanja svih postojećih štampanih medija - više ne bi bilo knjiga, novina, časopisa niti bilo kog drugog štampanog proizvoda.

TRADICIJA

Od početka školovanja grafičkih kadrova u Srbiji 1834. godine, školovali su se učenici koji su se bavili grafičkom doradom, odnosno knjigovezanjem - kaže Bukumira.

Treba razumeti da sve što se odštampa mora da se grafički doradi i tek tada se dobija finalni grafički proizvod koji ima upotrebnu vrednost, kao takav jedino i može da se plasira na tržište.

Bukumira objašnjava da je dobijanje saglasnosti na standarde kvalifikacija, uvedeno pre nekoliko godina. Procedura se odnosi na već postojeće obrazovne profile, a u cilju njihovog prilagođavanja evropskim pravilima. Škola je u "borbi" za vraćanje zanimanja imala i podršku Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji je smatrao izuzetno štetnim po struku da ovaj profil više ne postoji.

Sekretarijat za obrazovanje je pre pet godina isplatio milionska dugovanja, zbog kojih je račun Grafičko medijske škole bio devet godina blokiran. Potom je usledila obnova škole što ju je pozicioniralo visoko na listi najtraženijih. Obnovljena je fasada i fasadna stolarija, zamenjena keramika, podovi, plafon, odrađeni molersko-farbarski radovi i kompletna rekonstrukcija radionice škole. Osim šest starih smerova pre četiri godine uveden je i novi - tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Rejting škole znatno je skočio, pa je ukupan broj bodova za prijem u odnosu na period blokade skočio za 20 bodova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)