USPOMENA NA "ZEBRU": Izbledeo pešački prelaz kod Zemunske gimnazije pravi veliki problem

T.N.

02. 06. 2023. u 13:52

IZBLEDELI pešački prelazi prave probleme kako pešacima, tako i vozačima, a opasnost je veća u zoni škole i na prometnim saobraćajnicama.

УСПОМЕНА НА ЗЕБРУ: Избледео пешачки прелаз код Земунске гимназије прави велики проблем

Privatna arhiva

Jedna takva jedva vidljiva zebra nalazi se u blizini Zemunske gimnazije u Svetosavskoj ulici, gde je od pešačkog prelaza ostala samo uspomena. Da se radi o prelazu koji je namenjen za pešake, vozače upozorava samo znak koji je ostao pored.

Nadležni u Javnom preduzeću "Putevi Beograda" objašnjavaju da se pešački prelazi obnavljaju kada ne zadovoljavaju propisane karakteristike, a stanje signalizacije nadgleda nadzorni organ u ovom preduzeću.

- Za sve zone škola na putevima koji su u nadležnosti JP "Putevi Beograda" izdati su nalozi izvođačima radova za redovno održavanje postojeće saobraćajne signalizacije. Što se tiče pešačkog prelaza koji se nalazi u blizini Zemunske gimnazije, izvođaču radova će biti izdat hitan nalog kako bi se problem rešio - objašnjavaju za "Novosti" nadležni u JP "Putevi Beograda".

Prioritet prilikom obnavljanja oštećene saobraćajne signalizacije imaju lokacije sa ranjivim učesnicima u saobraćaju, u koje spadaju zone škola, pešački prelazi sa većom frekvencijom pešaka, kao i primarne ulice objašnjavaju nadležni.

- Oznake na kolovozu se redovno obnavljaju u zavisnosti od kategorije ulice, prioriteta i po pristiglim prijavama. Sve aktivnosti se preduzimaju u cilju da se u toku kalendarske godine obnovi oštećena saobraćajna signalizacija na mreži ulica i opštinskih puteva na teritoriji Grada Beograda - kažu u ovom preduzeću.

Stručnjaci za bezbednost u saobraćaju ističu da je po propisu potrebno da postoji 80 odsto vidljive ofarbane površine pešačkog prelaza na kolovozu.

Pešački prelazi se obnavljaju u skladu sa prioritetima, a građani se za obnavljanje oštećene saobraćajne signalizacije mogu obratiti Javnom preduzeću "Putevi Beograda", u Ulici Žorža Klemansoa broj 19, kao i elektronskom poštom info@putevibeograda.rs.

I kod "Prokopa" izbledelo

NIJE ovo jedini slučaj u gradu gde tragovi bele boje ukazuju da je nekada na tom mestu bio pešački prelaz. Naime, kod Železničke stanice "Prokop" slična je situacija kao i u Zemunu, izbledeo pešački prelaz i opasnost prilikom prelaska na drugu stranu. Zebra na ovoj veoma prometnoj saobraćajnici danima se jedva primećuje. Srećom, svetlosna signalizacija olakšava pešacima da koriste ovaj pešački prelaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KRUG OKO SLONARE TRČI 150 MALIŠANA: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu u subotu još jedan dečji maraton