"AMERIČKI VIRUS" MUČI NAJMLAĐE: Pedijatri u Domovima zdravlja poslednjih dana imaju mnogo posla

T.N.

31. 05. 2023. u 17:26

ČEKAONICE na pedijatrijskim odeljenjima u domovima zdravlja su prethodnih nedelja pune, dok je broj dece u vrtićima smanjen, a glavni razlog je novi virus koji se pojavio među mališanima, takozvani američki "Brno" virus koji napada ruke, noge, usta.

АМЕРИЧКИ ВИРУС МУЧИ НАЈМЛАЂЕ: Педијатри у Домовима здравља последњих дана имају много посла

Foto: Shutterstock

Virusno oboljenje koje izaziva osip, većinom se javlja kod dece uzrasta do pet godina starosti, a ova bolest traje od sedam do 10 dana.

- Roditelji treba odmah da se jave pedijatru. Deci se pojavljuju plikovi oko usana, na šakama, stopalima, a mogu i po drugim delovima tela. Mališani imaju visoku temperaturu čak i do 40 stepeni, malaksala su i imaju gubitak apetita - kaže za RTS doktorka Jelena Mitrović, pedijatar Doma zdravlja "Dr Simo Milošević". - Ovaj virus se prenosi izuzetno lako, veoma je zarazan i mi sada zarpavo cele grupe dece iz vrtića koje su zaražene. Prenosi se kapljično ili preko zajedničkih površina, pa bi u letnjim mesecima trebalo pojačati higijenu igračaka i dezinfekciju zajedničkih prostorija - objašnjava doktorka Mitrović.

Nedostatak ili potpuni gubitak apetita javlja se kod dece koja su zaražena ovim "američkim virusom", a razlog je, kako objašnjava doktorka, pojava plikova u ustima.

- Deca izuzetno bolno reaguju na plikove koji im izlaze u ustima i zbog toga otežano jedu i javlja se gubitak apetita, veoma je važno paziti da dete ne dehidrira - objašnjava Mitrovićeva. - Promene koje izlaze po koži ne treba stiskati ili cediti, jer je sama tečnost koja se nalazi u njima zarazna, pa se lako i roditelji mogu zaraziti. Pošto je u pitanju virusno oboljenje, deci nije potrebno davati antibiotik.

Da bi osip koji izlazi po telu mališana potpuno nestao, potrebno je da prođe sedam do deset dana, a u tom periodu deca nisu sposobna niti je poželjno da idu u vrtić. Takođe, trenutno su aktuelne razne alergije koje često izlaze i zbog prskanog voća, a mališane ne zaobilaze ni ubodi insekata i krpelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest