"ZVEZDARNICI" ĆE VRATITI STARI SJAJ: GO Zvezdara finansira obnovu Astrogeodetskog paviljona opservatorije

S. V.

25. 01. 2023. u 06:00

OPŠTINA Zvezdara finansiraće obnovu Astrogeodetskog paviljona koji se nalazi u okviru Astronomske opservatorije.

ЗВЕЗДАРНИЦИ ЋЕ ВРАТИТИ СТАРИ СЈАЈ: ГО Звездара финансира обнову Астрогеодетског павиљона опсерваторије

Zdanje vapi za sanacijom, Foto N. Skenderija

To je juče najavio predsednik ove beogradske samouprave Vladan Jeremić tokom obilaska Opservatorije u Zvezdarskoj šumi, u razgovoru sa čelnikom jednog od najstarijih naučnih instituta u zemlji Gojkom Đuraškovićem, koji već sedam godina obavlja ulogu prvog čoveka ove značajne institucije.

Jeremić je istakao da mu je drago što na teritoriji Zvezdare postoji ovakva institucija, te da opština ulaže prvi put i tako se, na neki način, odužuje svojoj zvezdarnici po kojoj i nosi ime.

Direktor Astronomske opservatorije Gojko Đurašević posebno je zahvalio Ministarstvu kulture koje je opredelilo sredstva za sanaciju najvećeg paviljona opservatorije, kao i opštini Zvezdara koja će sanirati jedan od paviljona.

Foto N. Skenderija

On je dodao da je opservatorija svojim sredstvima uspela da obnovi četiri paviljona i istakao da se obnovom ovaj kompleks "otima" od propadanja i pretvara u muzejski kompleks koji će svoja vrata otvoriti širem građanstvu. Reporteri "Novosti" posetili su Opservatoriju u aprilu prošle godine. Tada je bilo reči o završetku Muzeja opservatorije krajem 2022. godine. Prema rečima Đuraškovića, budući muzej sastojaće se od ukupno sedam odvojenih paviljona. To su Veliki pasažni, Astrograf, Astrogeodetski, Mali i Veliki reflektor, Školski i Paviljon u glavnoj zgradi.

Svojim novcem, ali i onim preko donacija, Opservatorija je najpre renovirala paviljon Mali reflektor, gde se nalazi izuzetno bitan instrument, spektrogram za Sunce. Ovde su snimane i pojedine domaće TV serije, pa su sve te donacije preusmeravane na obnovu zdanja.

Posle Malog, na red je došao Školski paviljon, takođe urađen od podruma do plafona sredstvima Opservatorije. Nakon toga je Zavod za zaštitu spomenika, sa kojim ova naučna institucija ima vrlo dobru saradnju, našao mogućnost da preko Ministarstva kulture dobije novac za sanaciju Velikog reflektora, odnosno buduće glavne zgrade muzeja. Tu će biti izloženo više od pedeset različitih predmeta iz istorije srpske astronomije, na kojima je radio i velikan Milutin Milanković.

Foto N. Skenderija

NEKAD KOD NARODNE BIBLIOTEKE

ZVEZDARNICA se nekad nalazila u centru prestonice, nedaleko od Narodne biblioteke Srbije, gde ju je smestio osnivač Milan Nedeljković. Astronomska opservatorija na sadašnjoj lokaciji je počela da se gradi 1929, a završena je 1932. godine po projektu Jana Dubovija, češkog arhitekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SPOJIO IH KULTNI FILM: Prvi muž Dubravke Mijatović - sa njim ima ćerku Ivu (FOTO)