U CETINJSKOJ ULICI BUKA NIJE UTIHNULA: Žitelji centra, uprkos pobedi na sudu, nisu dobili odštetu, a ni mir

A. VOJINOVIĆ

04. 10. 2022. u 12:23

IAKO su stanari iz Cetinjske ulice u junu dobili spor zbog buke iz ugostiteljskih objekata protiv Grada, koji je presudom Apelacionog suda trebalo da im isplati nadoknadu štete i sudske troškove u visini od 1.600.000 dinara, žiteljima ovog dela prestonice novac do danas nije isplaćen!

У ЦЕТИЊСКОЈ УЛИЦИ  БУКА НИЈЕ УТИХНУЛА: Житељи центра, упркос победи на суду, нису добили одштету, а ни мир

Foto M. Anđela

Osim toga, buka koja je posle odluke suda letos utihnula nakratko, nastavila se u narednim mesecima, pa stanari nemaju miran san ni pored višegodišnje "borbe sa vetrenjačama".

- Posle presude u našu korist hteli smo da podnesemo zahtev za prinudnu naplatu, što nam je bilo onemogućeno, jer je Grad podneo zahtev za reviziju - kaže za "Novosti" predsednica Udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu" Biljana Metlaš.

- Ne znamo ni kada bismo mogli da dočekamo isplatu dok se sve to ne završi. Nadali smo se da ćemo dobiti novac ranije jer je čitav postupak dugo trajao i svi smo se mnogo istrošili na sudske i ostale troškove. Moja porodica konkretno je dala oko 200.000 dinara.

Osim toga što nisu isplaćeni, iako su posle nekoliko godina borbe na sudu protiv Gradske uprave izvojevali pobedu, situacija u Cetinjskoj se nije promenila. Buka koja potiče iz lokala koji su smešteni u jednoj od najpoznatijih prestoničkih zona za večernje izlaske i dalje - ne jenjava.

- Nažalost, buku nastavljaju da prave isti oni lokali protiv kojih smo se borili od 2018. godine - naglašava Biljana Metlaš.

- Nije reč o svim, a u Cetinjskoj ih ima na desetine, već su to četiri ili pet istih ugostiteljskih objekata u kojima galama prosto ne prestaje. Nemamo ideju šta bismo još mogli da uradimo.

Apelacioni sud u Beogradu početkom juna presudio je u korist stanara Cetinjske, njih desetak koji su tužili Grad zbog buke koja potiče iz lokala u neposrednoj okolini. Oni su podneli tužbu protiv Grada u decembru 2018. godine za period od 2016. do 2018. godine jer nadležni i pored prijava građana nisu reagovali u skladu sa svojim ovlašćenjima i sankcionisali vlasnike noćnih klubova. Grad treba da im isplati troškove u visini od najmanje 1.600.000 dinara, odnosno, pojedinačno po 120.000 dinara.

Stanari Cetinjske mesecima su upućivali krivične prijave nadležnima zbog buke, ali, kako su one ostajale samo mrtvo slovo na papiru, žitelji su pravdu rešili da potraže na sudu.

ODUSTALI ZBOG TROŠKOVA

KADA su stanari čvrsto rešili da je vreme da se obrate sudu, bilo ih je oko 50. Među njima su bili i žitelji iz susedne, Zetske ulice. Međutim, mnogi su odustali zbog visokih troškova, pa je broj spao na desetak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)