NAJBOLJI U SRBIJI IZ PET PREDMETA: Veliki uspeh učenika osnovne škole "Svetozar Marković" na nedavno održanim republičkim takmičenjima

B. Borisavljević

27. 06. 2022. u 08:05

TRI učenika iz OŠ "Svetozar Marković" pobednici su na republičkim takmičenjima iz pet predmeta.

НАЈБОЉИ У СРБИЈИ ИЗ ПЕТ ПРЕДМЕТА: Велики успех ученика основне школе Светозар Марковић на недавно одржаним републичким такмичењима

OŠ "Svetozar Marković", Foto I. Marinković

Oni su najbolji u Srbiji - Filip Kilibarda (šesti razred), iz matematike i fizike, Lazar Nožanić (osmi razred) iz španskog jezika, i Lena Savković (osmi razred) iz srpskog jezika i jezičke kulture, i iz književnosti. Uspehom, koji su postigli ovi đaci, retko koja škola može se pohvaliti.

Najbolji među najboljima, zajedno sa direktorkom Ivanom Orolicki, bili su gosti redakcije "Novosti". Otkrili su nam da se uveliko spremaju za polaganje male mature, a Filip za prijemni za upis u sedmi razred Matematičke gimnazije. Ovaj "vunderkind" je već daleko ispred svojih vršnjaka, pa je u šestom razredu fiziku radio po programu za napredne učenike.

- Takmičim se od trećeg razreda, a uz trud se sve može postići - kaže Filip.

- Volim matematiku i fiziku, tako da je uspeh morao doći. Iz informatike sam bio treći.

To se ne uči, vežbaju se zadaci. Važno je da vas nešto zanima i onda rezulatati neće izostati. U školi mi je ponekad dosadano, jer mi je gradivo već poznato. Ima i nekih stvari koje su bespotrebne. Nisam stalno nad knjigom, ponekad sam i nekoliko sati u parku sa drugarima.

Lepo piše i voli književnost, ali ga je poklapanje termina sprečilo da se takmiči i iz srpskog jezika. Sigurni smo da bi bio među najboljima. Posle Matematičke gimnazije, planira da upiše neki od univerziteta u Americi.

Pobeda na državnom takmičenju iz španskog jezika, koji uči od petog razreda, za Lazara je bila veliko iznenađenje. Nije mogao da veruje. Veliku zahvalnost, kaže, duguje nastavnici Brankici. Iako je najbolji u Srbiji, najteže mu je bilo školsko takmičenje. Nije očekivao da će proći.

- Na Republičkom sam radio četiri testa - razumevanje pročitanog i govornog testa, gramatika i usmeni test sa 11 tema - priča Lazar.

- Za sve sam morao da se pripremim, jer nisam znao šta ću dobiti. Bila je "priča o sebi". Baš sam se raspričao. Stigao sam do toga koja je omiljena životinja mojih drugara. Razočarao sam se, jer mi pobeda ne donosi dodatne bodove na maloj maturi. Jedino za Filološku ili društveni smer gimnazije. Ja hoću u Petu, prirodni. To nije pravedno, treba menjati. Tišti me, demorališe i ostale učenike da se takmiče.

Lazar će u avgustu prvi put otići u Španiju, u Valensiju sa nastavnicom. Jedva čeka da ode u zemlju čiji jezik govori kao maternji.

- U mojoj porodici se oduvek forsiaralo čitanje, ali ne na način da to mora da se radi. Uvek mi je bilo uživanje - kaže Lena.

- To mi je pomoglo za književnu olimpijadu, jer se čitanjem podiže koncentracija. Za takmičenje sam pročitala sve tekstove iz čitanki od petog do osmog razreda. Trebalo je znati autore, njihovu biografiju, književno-teorijske pojmove. Iz gramatike se tražilo znanje iz istorije jezika, posebno za podelu slovenskih jezika.

Lena je polagala prijemni za upis u Filološku gimanziju, čeka je završni ispit.

Lena Savković, Lazar Nožanić, direktorka Ivana Orolicki i Filip Kilibarda, Foto M. Anđela

DOBIJAJU MAKSIMALNU PODRŠKU

- Ovo je sjajan uspeh naših đaka - kaže Orolickijeva.

- Pet nagrada, njih troje. Desi se da dve generacije prođu i nemamo pobednika na republičkom takmičenju. Njihov uspeh je i nagrada za školu. Oni nam daju podstrek da radimo još bolje, da ih podržavamo još jače i pomognemo koliko je u našoj moći. Oni će nam vratiti na najbolji način - pobedama na takmičenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!