LIFTOVE UVODE NOVI ODBORNICI: Uređenje zaštićene zgrade "Lamela" na Novom Beogradu čeka Skupštinu

A. VOJINOVIĆ

23. 05. 2022. u 06:47

STANARI čuvene novobeogradske "Lamela" zgrade u Bloku 21 na početak projekta za ugradnju liftova moraće da sačekaju izbor nove gradske skupštine. Dogovor koji su stanari postigli sa gradskim čelnicima da pola veka od useljenja u zgradu pod zaštitom konačno dobiju elevatore zasad je zaustavljen, ali se, od ovog plana, kako smo saznali, nije odustalo. Takođe, "na snazi" ostaju i planovi za rekonstrukciju oronule fasade, koju je odavno narušio zub vremena.

ЛИФТОВЕ УВОДЕ НОВИ ОДБОРНИЦИ: Уређење заштићене зграде Ламела на Новом Београду чека Скупштину

Foto M. Anđela

Kako je za "Novosti" istakao upravnik stambene zajednice Zoran Đukić, predstavnici stanara su dobili usmena obećanja od gradskih čelnika da će planovi biti sprovedeni u delo, ali ne pre prve sednice nove gradske skupštine.

- U međuvremenu smo osnovali Udruženje građana "Ušće" kako bi na formalniji način mogli o svemu da komuniciramo sa Gradom - kaže za naš list Đukić. - U prethodnom periodu imali smo mnogo konstruktivnih razgovora sa predstavnicima nekoliko gradskih sekretarijata i nadamo se da će sve biti u redu.

Krajem januara stanari "Lamele" dobili su čvrsto obećanje od Grada da će konačno dobiti liftove. Grad će uraditi besplatan projekat, a kako je tada najavljeno, i finansirati 20 odsto ukupne cene radova, dok će ostatak stanari isplaćivati deset godina u mesečnim ratama preko uplatnice "Infostana". Osim toga, gradski oci istakli su i da će se potruditi da u novo ruho "presvuku" oštećenu fasadu.

Prema planu, Grad bi trebalo da im obezbedi finansijera za rekonstrukciju spoljašnjosti ove višespratnice. Kako stanari nemaju sredstava da sami iskeširaju obnovu fasade koja svakim danom sve više propada, jedan od predloga je bio i da će novac za radove moći da se obezbede putem reklama, s obzirom da je reč o atraktivnoj lokaciji.

Čuvena "Lamela" ili "meander" zgrada na Novom Beogradu useljena je 1966. godine. Blok 21 koji zgrada čini proglašen je prostornom, kulturno-istorijskom celinom zajedno sa blokovima 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 i 30 u februaru 2021. godine. Ovu odluku donela je Vlada Srbije na predlog Zavoda za zaštitu kulture Grada Beograda.

NAJDUŽA ZGRADA U BEOGRADU

POPULARNA "Lamela", poznata još i kao "meandera" ili "cik-cak" nosi titulu najduže zgrade u prestonici. Dugačka je skoro 1.000 metara i ima čak 62 različita ulaza. Devetokraki objekat smešten je prekoputa "Hajata", a sagrađen je šezdesetih godina prošlog veka. Osim što je jedinstven po svojoj veličini, nalazi se na čak četiri različite adrese, pošto je razapet između bulevara Mihajla Pupina i Zorana Đinđića, te ulica Milentija Popovića i Antifašističke borbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba